Категорично осъждам посегателството срещу сградата на представителството на Европейската комисия (ЕК) в София. Изключително тревожно е, че тази вандалска проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България.

Това написа във "Фейсбук" тази вечер лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов 

Днес нашата и международната общественост наблюдават с очакване разрешаването на тежката политическа криза, в която страната ни се намира от две години. Отговорност на политическите партии, особено на тези, които най-много афишират своите патриотични настроения, е да гарантират сигурността, стабилността и интегритета на държавата, вместо да насърчават нови разделения и скандали, настоява той.

В тази връзка призовавам още веднъж демократичните системни партии да застанем обединени в името на националните интереси на България, излъчвайки силно редовно правителство. Единствено гаранции за задълбочаване на процесите на евроатлантическата ни интеграция могат да бъдат контрапункт на хибридните опити за инфилтрация на враждебното руско влияние в нашето общество, уверен е Борисов.

Шествие за мир с руски знамена се проведе в София

Шествие за мир с руски знамена се проведе в София

Поддръжници на "Възраждане" хвърлиха червена по сградата на представителството на ЕК у нас

Припомняме, че по-рано днес се проведе пореден неделен "Поход за мир" в София, с много български, но и руски знамена.

Шествието бе организирано от граждани, както и от "Български национален съвет за мир", "Народна мрежа", "Свободна и мирна България", НСС "Св. Георги Победоносец".

Бе забелязано и присъствието на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който неведнъж е заявявал позицията си относно въвличането на България във войната с Украйна, било то чрез даването на оръжия или чрез хуманитарна помощ.

Участниците в шествието преминаха по булевард "Витоша", покрай Президентството и Народното събрание. Поддръжниците на "Възраждане" обаче се отклониха към представителството на Европейската комисия в България и демонстративно хвърлиха червена боя по сградата.

Министерството на външните работи разпространи позиция, в която категорично осъди посегателството срещу сградата . Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява, се казва в изявлението.

ЕК също осъди акцията.

Докато мирните протести са основно право във всяко демократично общество, насилието и вандализмът са недопустими", заяви за БНР говорителят Мириам Гарсия Ферер.

Комисията ще информира компетентните органи, които отговарят за разследването на случая.