Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал тази сутрин с посланика на Турция Хасан Улусой. Двамата са обсъдили подготовката и организацията на предстоящата среща между ръководителите на водещите европейски институции и Турция.

Българският министър-председател Бойко Борисов и посланикът на Турция обобщиха по време на срещата си, че България и Турция ще продължат да поддържат активно двустранно сътрудничество, защото освен непосредствен наш съсед, турската държава е и важен партньор в областта на миграцията, борбата с тероризма, земеделието и енергетиката.

Ако София е домакин на срещата ЕС-Турция, ще е голям пробив за нас

Ако София е домакин на срещата ЕС-Турция, ще е голям пробив за нас

Германия е водеща в политиката на Европа, смята Мария Стоянова

На срещата е дискутирано и партньорство между България и Турция в областта на културата. Възстановяването на духовни сгради на територията на двете страни беше заявено още при срещата на премиера Борисов с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 7 януари в Истанбул, когато двамата откриха реставрирания български храм "Свети Стефан".

Борисов: Европредседателството е 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове

Борисов: Европредседателството е 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове

Този храм е едно прекрасно доказателство за добросъседство и мир според премиера

По време на разговора Улусой поздрави българския премиер с поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС и изрази очакване, че това ще бъде успешен период не само за страната ни, но и за цяла Европа. Двамата са единодушни, че диалогът между държавите-членки на ЕС и Турция трябва да бъде нормализиран в контекста на разбирателство и разумни решения.