Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с принц Турки Бин Мохамед Бин Фахад Бин Абдулазис Ал Сауд, съветник в Кралския двор на Саудитска Арабия.

В рамките на телефонния разговор, който се проведе по искане на саудитския принц, са обсъдени възможностите за надграждане на двустранното сътрудничество в редица сфери от взаимен интерес като енергетика, земеделие, туризъм, иновации и високи технологии, съобщава министерски съвет.

Борисов акцентира върху възможностите за инвестиции у нас, сред които е и проектът за изграждане на европейския газов хъб "Балкан".

Борисов засилва сътрудничеството със Саудитска Арабия

Борисов засилва сътрудничеството със Саудитска Арабия

Приоритет са нфраструктурата, енергетиката и индустрията

Премиерът определи като обнадеждаващо създаването на съвместно дружество между българското министерство на земеделието, храните и горите и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството на Кралство Саудитска Арабия.

Според Борисов, съвместната компания ще може да подпомогне бизнес-контактите и преговорите между фирми от двете страни. По думите му, от една страна това ще даде възможност да се привлекат инвестиции в българското земеделие, животновъдство и преработвателна промишленост, а от друга - е в интерес на продоволствената сигурност на Саудитска Арабия.

Борисов отбеляза позитивния ефект от срещата на високо ниво между Европейския съюз и Лигата на арабските държави, състояла се през изминалата седмица в египетския град Шарм Ел-Шейх. Премиерът изтъкна специално ползотворния разговор с министъра на външните работи на Саудитска Арабия в рамките на форума и изрази увереност, че и занапред диалогът между двете страни ще бъде конструктивен и ще дава добри резултати.

Принц Турки Бин Мохамед Бин Фахад Бин Абдулазис Ал Сауд бе на посещение в България през декември миналата година. Тогава той разговаря с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет в изпълнение на постигнатите договорености по време на официалното посещение на българския премиер в Кралство Саудитска Арабия в края на ноември 2017 г.

Македонското девойче е хубаво, но камилата носи повече

Македонското девойче е хубаво, но камилата носи повече

Мартин Табаков разсъждава защо бе важно присъствието на Борисов срещата на върха на ЕС и Лигата на арабските държави в Египет