Медал, грамота за най-добър социален партньор, пример на страните-членки на ЕС получи министър-председателят Бойко Борисов. Наградата връчи председателят на Синдиката на Българските учители Янка Такева след участието на Бойко Борисов във форум, посветен на необходимостта от сближаване на заплащането в различните страни от ЕС, в който участваха както представители на европейските синдикати, еврокомисар по въпросите на заетостта Мариане Тийсен.

Борисов заяви, че държавата събира с няколко милиарда повече - и си изпълнява ангажиментите и казаното по време на предизборната кампания. Пред журналистите той коментира още, че въпросът след колко време ще настигнем доходите в страните от Западна Европа трябва да бъде зададен на партиен форум на БСП.

"Не сме само 45 години назад заради тяхното управление, но и встрани", констатира Борисов по отношение на историята. По думите му от началото на този мандат правителството е вдигнало с 11.8% заплатите. Визира повишаването на заплатите в армията, полицията, охраната в затворите, допълнителните средства за университетите и БАН, както и обещаното увеличение на учителските заплати.

По време на форума, посветен на сближаването на доходите между Източна и Западна Европа, Борисов припомни, че преди години, когато е рекламирана България пред инвеститорите, основното послание е било: Елате, защото тук имаме евтина работна ръка. "Сега казваме елате, защото тук имаме квалифицирана работна ръка. Трайно държим стабилен ръст на БВП от 4%, затова ни трябва квалифицирана, добре подготвена работна ръка", коментира Борисов. По думите му именно затова образованието е първи приоритет на правителството.

Борисов заяви, че тази учебна година в българските училища са върнати над 22 хиляди деца, които изобщо не са ходили на училище.

По думите му над 700 млн. лв. са инвестициите в образователна инфраструктура. Борисов посочи, че е двойно увеличението на заплатите на учителите в мандата. Паралелно с това, по думите му, са увеличени заплатите на полицаите, на военните, 15 млн. повече за БАН, 10 млн. повече за СУ - все във сфера, искаме да подготвим квалифицирана работна ръка.

Борисов не скри упрека си към развитите държави, които по думите му години наред "източваха работната ръка от бившите соцстрани, примамвайки ги с по-високите заплати". В резлутат на това има огромен отлив на работна ръка от Полша, Унгария, Швеция и Румъния.

"Никой не протестира срещу българските лекари и медицински сестри, които отидоха на запад, а казват "вземете си ромите. Това справедливо ли е? Тогава се получава застаравящо население, с демографска криза и тогава идват синдикатите и казват - добър ден - с колко ще вдигнеш пенсиите? Очакването да се повишат доходите, да се повишат пенсиите, да се повишат социалните разходи рязко се разминава с нискоквалифицираната, застаравяща работна сила", обясни Борисов.