Приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС за Западните Балкани дава резултати. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел. На съвета Борисов представи резултатите от ротационното председателство, което страната ни пое на 1 януари.

Демократична България поиска оставката на Борисов

Демократична България поиска оставката на Борисов

Свидетели сме на поредната серия от парламентарната пародия в България

"Само преди два дни Съветът прие изключително важни заключения, които подкрепят препоръката на ЕК и отварят пътя за започване на предприсъединителни преговори през 2019 г. с Албания и Република Македония", изтъкна Борисов.

Само това е пътят за страните от Западните Балкани. Друга алтернатива и гарант за мир и просперитет - няма, отсече Борисов.

Нямаме отношение към КЕВР, не се меся, отсече Борисов

Нямаме отношение към КЕВР, не се меся, отсече Борисов

Според премиера на всеки управляващ му трябва независим регулатор

Борисов отдаде значение и на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност за развитието на Балканите. Премиерът приветства потвърждението на Австрия и Хърватия да продължат работата по темата.

В темата за миграцията страната ни също инвестирала много усилия, посочи Бойко Борисов и допълни, че белег за успеха ни в тази посока е срещата на лидерите на ЕС и Турция във Варна, където беше договорено продължаване на споразумението с Анкара.

Борисов иска цветни кодове за мигрантските вълни към Европа

Борисов иска цветни кодове за мигрантските вълни към Европа

Ние сме предложили компромисите, по които сме работили

За консенсус по темата за мигрантите, призова премиерът. Той посочи някой от възможните решения на проблема, а именно затварянето на външните граници на ЕС, изнесените центрове за даване на убежище извън Европа и съсредоточаване на усилията по изготвяне на споразуменията с трети страни, подобно на това с Турция.

"Нашите предложения са добра основа, за да продължим работата по реформата. Заложената в тях посока цели да изградим предвидима и ефективна Система на ЕС за убежище, която да е устойчива на бъдещи кризи", изтъкна премиерът.