Премиерът Бойко Борисов обсъди с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард възможностите за справяне с последиците от COVID-19 и необходимостта от общ европейски финансов отговор на негативните последици от пандемията.

Кристин Лагард поздрави премиера Борисов за предприетите социално-икономически мерки за подпомагане на българския бизнес по време на извънредното положение, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Бойко Борисов заяви пред Лагард, че страната ни отпуска 4.5 млрд. лева в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск през периода на кризата под формата на финансови инструменти.

Премиерът Борисов и председателят на ЕЦБ Лагард приветстваха установяването на суапова линия между ЕЦБ и БНБ за осигуряването на ликвидност в евро. Суаповата линия ще бъде в сила до 31.12.2020 г. или толкова дълго, колкото е необходимо.

ЕЦБ и БНБ се договориха за предпазно валутно споразумение – суап линия

ЕЦБ и БНБ се договориха за предпазно валутно споразумение – суап линия

Размерът й е 2 млрд. евро...

"Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен", подчерта в разговора българският премиер.

Борисов изтъкна, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна полза за икономиката ни и добави, че общият банков контрол е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки. Премиерът акцентира и върху конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът у нас осъществяват в процеса по подготовката.

В хода на разговора министър-председателят Бойко Борисов отбеляза трайния растеж на брутния вътрешен продукт у нас през последните години, както и финансовата стабилност и дисциплина. Той посочи, че страната ни има добра кредитна история на фискална и бюджетна дисциплина и има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП.