"Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно."

Такова разпореждане или препоръка даде премиерът Бойко Борисов на Националния оперативен щаб - Венцислав Мутафчийски, Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев - и министър Кирил Ананиев, с които се срещна тази сутрин за обсъждане на актуалната обстановка с разпространението на коронавируса у нас. Припомняме, че днес бяха отчетени 140 нови случая на заразата, след рекорда от 26 юни 166 новозаразени за денонощие в страната. 

Ангел Кунчев не се наема да прави прогнози вече

Ангел Кунчев не се наема да прави прогнози вече

В момента сме на границата на някои места да се изпуснат нещата

На премиера е докладвано за засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост.

Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества. Внимателно трябва да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи.

Министър-председателят Борисов разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

20% от новите случаи на COVID-19 постъпват в болница

20% от новите случаи на COVID-19 постъпват в болница

Балтов изчислява, че 100 души дневно за болница би било много тежко за системата

Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. 

Надпревара да се разхлабват мерки без контрол вижда Валери Симеонов

Надпревара да се разхлабват мерки без контрол вижда Валери Симеонов

Няма контрол, защото полицията не си върши работата