Хаосът по отношение на икономическите мерки е тотален и ефектът ще бъде близък до нулата. Това заяви пред bTV Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП и бивш регионален министър.

Според него случващото се в страната били по-скоро "някакви пиарски методи, за да се постигат някакви цели", като основната цел по негови думи е запазване на властта.

"Това управление, с хаоса, който създава, има единствена цел - изборите да не са през март. Бойко Борисов ще направи всичко възможно те да са през юни", категоричен бе Паскалев.

Той посочи, че единствената работеща мярка в момента е тази в подкрепа на микро и малките предприятия. От общо 388 000 такива фирми у нас 27 000, или около 6%, са кандидатствали за подкрепа. По думи на Паскалев около 5% от фирмите са получили подкрепа.

Втората мярка е за средните предприятия и по нея са кандидатствали около 1790 фирми, посочи той и изчисли, че това е около 30% от всички средни фирми у нас. По негови думи от 25 август досега от Министерството на икономиката не са успели да оценят дали тези фирми отговарят на изискванията, или не. По тази причина според Паскалев всичко е в основата на запазването на властта и пиара и няма нищо общо с опита за подкрепа на фирмите.

Ще спечелим изборите, защото си спазихме обещанията, убедена Десислава Атанасова

Ще спечелим изборите, защото си спазихме обещанията, убедена Десислава Атанасова

По думите ѝ Бойко Борисов не е сметкаджия за изборите

Развързването на ръцете на властта би следвало да има цел, отбеляза той. По негови думи социалните мерки у нас имат две цели - да се запазят заетостта и доходите на населението и да се запазят икономическите субекти. Според бившия регионален министър към момента социалните мерки до известна степен работят.

Реално бизнесът участва заедно в държавата, за да подкрепя заетостта, тъй като той плаща на хора, които в момента не полагат труд, който би следвало да бъде възнаграждаван, посочи той. Според него социалното министерство се е справило добре с мярката 60/40 и в момента заедно с бизнеса подкрепят запазването на заетостта.

Запитан дали по-строгите мерки са закъснели, Паскалев подчерта, че поведението на властта е било безотговорно, тъй като е било ясно, че кризата се задълбочава.

Нинова видя хаос в хаоса в мерките на Борисов

Нинова видя хаос в хаоса в мерките на Борисов

Премиерът затворил държавата, без да осигури грижа за хората

Той напомни, че Националният оперативен щаб няколко пъти е посочил основните проблеми в държавата и неспазването на мерките, но премиерът е отказал да предложи на Министерския съвет да вземе съответните мерки. По думи на Паскалев логичното обяснение за това би било да се търси баланс между работеща икономика и запазване живота и здравето на гражданите, но според него в случая това не е точно така. Паскалев бе категоричен, че правителството вместо да помага, пречи. Липсата на яснота на предвидимост е това, което пречи, отбеляза той.

Относно водната криза у нас Паскалев заяви, че до миналата година държавата е финансирала с доста солидни средства изработването на прединвестиционни проучвания за водния сектор за страната, включително и Бургаска област. Би трябвало тези анализи да са публични. Това обаче по негови думи бил "най-строго секретният документ в държавата". Паскалев посочи, че въпреки че този документ е финансиран с публични средства, не е публикуван нито на страницата на МОСВ, нито на тази на МРРБ.

Запитан как ще коментира изказването на екоминистъра Емил Димитров, който първоначално заяви, че Бургас е изправен пред водна криза, а няколко часа по-късно отрече това да се случи, Паскалев заяви, че това е "мишкуване, чрез което се опитват да се реализират кадрови промени и да се привлекат финансови средства".

По отношение на членството на Северна Македония в ЕС той изрази мнение, че премиерът трябва да направи всичко възможно с партньорите от западната ни съседка да седне и "този един народ в две държави да стане цялостно член на ЕС".

По негови думи са необходими категорични действия от страна на България, за да стане Северна Македония член на ЕС, но страната ни за пореден път осъществявала непоследователни действия.

Нинова: Борисов упорства от страх от предстоящите избори

Нинова: Борисов упорства от страх от предстоящите избори

По думите ѝ премиерът не е адекватен на реалността