Експремиерът и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата с цената на газа и тока. На брифинг в централата на партията, Борисов напомни, че просто е трябвало да се премахнат три посреднически фирми, които отклонявали газта по тръбата за България. Предоговорихме веднъж цените на газа с над 22%, после заедно с ЕК предоговорихме договора с над 50% и дори ни върнаха надвзети пари, които след това били върнати на бизнеса, напомни Борисов.

Тезата на ГЕРБ от днес е вече, че мораториумът, който самите те предложиха в Народното събрание, вече е вреден - той е трябвало да бъде съпроводен с други сметки и мерки за компенсация на бизнеса основно. Делян Добрев обясни възможностите, които включват 75% компенсация от разликата в цената спрямо нивата от началото на 2021 г. Няколко пъти ГЕРБ внасяли това предложение, но всички оставало глас в пустиня.

С над 70% е поскъпнало производството на ток за година

С над 70% е поскъпнало производството на ток за година

Данните са за ноември 2021 г. спрямо същия месец на 2020 г.

"Какъв КСНС ще ми свиква Радев при тези цени на тока? Неговите министри доведоха до това. На КСНС какво ще решим, това може да бъде решено още на Министерски съвет днес", категоричен бе Борисов. Той изказа възмущението си от това, че работодателите са били днес на среща при държавния глава именно по темата за енергетиката. "Ние не сме президентска република - тогава ще има значение какво е казал един президент за енергетиката", категоричен бе Борисов, който изброи, че си има за тази работа министър-председател, енергиен министър, министър на икономиката и поне 100 съветници. .

ГЕРБ обаче нямат намерение да внесат предложение за отмяна на мораториума - "непоискано добро не се прави", отсече Борисов.

Газът поскъпва с повече от очакваните 14% от януари

Газът поскъпва с повече от очакваните 14% от януари

КЕВР и "Булгаргаз" искат компенсации за топлофикациите заради мораториума

За тежката ситуация в страната - цените на тока, инфлацията, а и здравната криза, "пълните болници и гробища" - са виновни служебните министри на Румен Радев. "Но сега няма кой да изкара хората на улиците - няма кой да им плаща", заяви Борисов с намек за плащанията, направени през 2020 г. от бизнесмена, който е в Дубай Васил Божков. Той попита и къде са майките с тениските "Системата ни убива", с такава тениска бил и Слави Трифонов дори: "Къде са, оживяха ли? С какво се промени живота им през изминалите 10 месеца", пита лидерът на ГЕРБ. Борисов е възмутен, че все още включително и медиите обвиняват ГЕРБ за ситуацията и им търсят отговорност.

"Правителството трябва да действа решително, тъй като "на нас ни трябва спокойствие, да си караме Новата година", по думите на лидера на ГЕРБ.

Теменужка Петкова пита защо на 1 януари Петков няма да реже лентата на интерконектора

Теменужка Петкова пита защо на 1 януари Петков няма да реже лентата на интерконектора

Новото правителство не се интересува от газовата връзка Гърция-България

Преди това Борисов коментира и газовата криза в Европа и цените на ресурса, изрично подчертавайки "за колегите в дясно, които сега са в ляво", че заради защитата на Украйна, страната ни е загубила. Припомни, че именно той бил убедил ЕК и евролидерите за газовия хъб "Балкан" и в нуждата от нови инфраструктурни проекти. България печели стотици милиони на година от 100% държавни тръби от нашите действия, доволен е Бойко Борисов и добави, че никой при това положение не може да остави България на студено.

"Панелните блокове без парно просто ги обричаме на студена смърт", предупреди Борисов. Имаме за пет месеца газ и това ли е лошото, което сме направили, запита той.

Борисов отчете, че 70 години напред българите ще печелят стотици милиони всяка година, именно благодарение на тези проекти. "Да вземеш решение да строиш интерконектор с Гърция било невъзможно да се помисли, но ГЕРБ го направили. На всеки три седмици ГЕРБ ходили по отсечките по калта да контролират строежа и ако те били на власт на 31 декември, утре, интерконекторът с Гърция щял да е готов.

Борисов предупреди, че сега, като проектът не е готов, страната щяла да понесе 90 хил. евро санкция от 1 или 2 януари.

"Който лъжец каже различно от това, лъжецът да носи отговорност. Ние няма да допускаме някои да си прави политика на гърба на ГЕРБ. Ние сме защитили държавния интерес на 100%", категоричен бе Борисов и още веднъж повтори, че всичко е направено по закон и в срок. Единствената разлика за в срока и забавянето дошли от коронавируса.

Според него Министерски съвет трябва да знае на какъв етап е реализацията на интерконектора Гърция-България. Той нямал информация и не следи какво се случва в МС, правел това до април месец тази година.

На 31 декември обаче трябвало да потече азерската газ, а президентството и новите управляващи да не се държат така, че все едно ГЕРБ управлявали до вчера, призова Борисов. "Едните работят денонощно, а другите не толкова", заяде се той с новото правителство.

Борисов заяви, че ще разсее и всички спекулации за цената на тока.