Премиерът Бойко Борисов, заедно със заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и финансовия министър Владислав Горанов, инспектира реконструкцията на отсечката от Околовръстното шосе на София между столичния кв. "Младост" и началото на магистрала "Тракия".

"Остана само проектът да бъде съгласуван със Софийска вода", уточни Нанков. Предвидени са 3 пасарелки и няколко спирки по новия участък. Светофари няма да има - само кръгови кръстовища.

Борисов акцентира върху мерките за сигурност по строителните обекти, след като вчера двама работници загинаха при трудова злополука.

"Ние им даваме зор да строят, но да се спазват мерките за безопасност. Всеки ден инструктажи и внимание", настоя той пред работниците на строителния обект, допълвайки: "Сега ще организирам тук да има и коли на КАТ."

По думите му хората били доволни, когато виждали, че управляващите строят. Известно време трябвало да потърпят затрудненото движение заради ремонта, но после трафикът и по Околовръстното, и по "Цариградско шосе" много щял да се облекчи.

"Стоителите работят с много добро темпо, като пчелички са. Няколкостотин километра ливади сме ги направили на магистрали и съоръжения", похвали се Борисов.

"Ако беше толкова лесно, да са го направили комунистите едно време, а не две лентички да пуснат за Околовръстното, аз не си представям, ако го бяхме оставили да не го правим", добави Борисов.

Относно инцидента със загиналите двама работници на АМ "Хемус", Нанков увери, че всички мерки за безопасност са били спазени, но кофражът не е издържал и в момента тече разследване.

Общата стойност на реконструкцията на 6-те километра от Околовръстното шосе е близо 143 млн. лв. Срокът за проектиране и изграждане на пътния участък е общо 910 дни, от които 180 дни за проектиране и 730 дни за изпълнение на строително-монтажни работи.