Бойко Борисов поиска отмяна на съдебното решение по делото за завишените имотни оценки и дисциплинарно производство срещу адвокатите, представлявали Столична община.

Преди време стана ясно, че съдия-изпълнител е запорирал 732 800 хиляди лева от бюджета на София след отказа на общината да заплати многократно завишени обезщетения за отчуждаването на имот за строителството на метрото.

Столичният кмет Бойко Борисов заяви, че няма да плати поисканата сума, докато Висшият съдебен съвет не се произнесе по случая.

Борисов настоява в писмо до Софийска адвокатска колегия членовете на адвокатската комисия да вземат решение за образуване на дисциплинарно производство срещу адвокатите, представлявали общината по посоченото дело.

Кметът на София иска да се установи дали са изпълнили задълженията си по Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката.

Също така и да се провери дали с действията си или с бездействието си при оказването на правна помощ на Столична община са допуснали съществени пропуски, причинили накърняване на правата и законните интереси на Столична община.

Борисов също така смята, че при воденето на правната защита по горецитираните дела е възможно адвокатите да са проявили небрежност при защитата на интересите на Столична община и/или невежество при изпълнение на професионалните си задължения.

В писмото си до заместник-главния прокурор при Върховната административна прокуратура Митьо Марков Борисов поиска от прокуратурата да сезира компетентния съд за отмяна на съдебното решение, с което Столична община се задължава да заплати сумата от 732 800 лв.

В молбата си до Административен съд София-град кметът Борисов настоява за прекратяване на запора на сметка на Столична община на стойност 798 320 лв.

В писмото, цитирано от пресцентъра на Столична община се иска и обяснение защо Столична община не е била държана в течение за развиващия се ход на делото от процесуалния си представител по административното дело.