Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари, коментира премиерът Бойко Борисов. Зоран Заев и Алексис Ципрас са изключително храбри държавници и с днешната си постъпка иска да покаже отношение към тях, обясни той. 

"Как ще се казва Македония и дали ще се споразумеят с Гърция, е работа само на македонския и гръцкия народ. Единственото, което искаме за Македония, е влизане в ЕС, НАТО и свързаност между държавите ни", сподели в своя Фейсбук профил Борисов.

"На срещата на върха в София апелирах и опозиционните лидери, да не се възползват политически от тази ситуация. На фона на усилията, които всички европейски лидери положиха месеци наред и събитията от вчера, прецених, че днес не е моментът да посрещам тържествено македонския президент", допълни той.

Премиерът обясни, че винаги се е отнасял с огромно уважение към президента Георги Иванов, но е преценил, че след вчерашните събития, днес не е моментът за такава среща. Борисов коментира, че многократно е декларирал пълната си подкрепа за решаването на спора за името на Македония.

Борисов отказа среща с македонския президент

Борисов отказа среща с македонския президент

Забранил е на Захариева да го приема

Според него, ако казусът с името на Македония не се реши, то това би спънало развитието на Балканите. "Няма по-неразвит регион от нашия. Когато обаче станахме част от Европейски съюз, БВП се вдигна и страната ни коренно се промени. Пожелавам това и на Македония", посочи премиерът.

Борисов акцентира върху усилията, които са положили България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Вигенин недоволен от отказа от позитивно влияние към Македония

Вигенин недоволен от отказа от позитивно влияние към Македония

Обединените патриоти одобряват позицията на премиера

По думите му поколения политици в България са искали да осъществят тази историческа стъпка, но не са успели. "Ако се стигне до промяна в името, ще се съберем, ще нанесем нужните промени в Договора и ще ги вкараме за ратификация в парламентите", обясни министър-председателят.

Натикахме се в скандал, който не ни е нужен, нека да преспим, да го обмислим пак, нека в самата Македония да се срещнат и да си решат, ако искат, коментира Бойко Борисов.

България иска допълнителни гаранции след смяната на името на Македония
Обновена

България иска допълнителни гаранции след смяната на името на Македония

Според Румен Радев обаче диалог трябва да има не само с правителството на Македония

Припомняме, първоначално Атина и Скопие се споразумяха за ново име на Македония. Опозицията в Гърция реагира негативно на договорките, а президентът на Македония се обяви против взетото решение и отказа да се подпише под сделката.

В България споразумението за името на Македония бе прието добре. От външно министерство обявиха, че България приветства споразумението за името на Македония.

ВМРО също се обявиха в подкрепа и изтъкнаха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към ЕС и НАТО.

От БСП пък поискаха гаранции, че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически претенции към нас с новото име Северна Македония. Единствено от АБВ се изказаха негативно.