Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните дейности в участъка Сливница-Драгоман по изграждането на АМ "Европа".

"Първо минаваме по нивите, после на чакъл и след това - на асфалт. Инвестирали сме и сме го дали на хората", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той отбеляза, че строителните екипи са свършили много работа и успешно са се справили с всички изкопи.

Проектът стартира в средата на месец май тази година, ще бъде завършен до 2021 г. и се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура".

С премиера по време на огледа бяха министърът на икономиката Емил Караниколов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Борисов: Има хиляди консули като Пламен Георгиев

Борисов: Има хиляди консули като Пламен Георгиев

Премиерът не вижда проблем с назначението му за консул във Валенсия

Стартът на инспекцията започна от първия надлез, който ще свързва магистралата със Сливница. "Само за три месеца, когато стартирахме проекта, има изграждане на 100 % на някои дейности", подчерта Нанков.

Инспекцията показа, че напълно готова е стабилизацията на земната основа, на 70% е приключено развалянето на старите канавки, над 40% от изкопните дейности са изпълнени.

Нанков поясни, че се работи по 4 големи съоръжения - подлези, надлези и два пътни възела, а теменужките, които бяха в района на Алдомировското блато, са преместени.

"Това е по-лекият участък от АМ "Европа", след 25 дни започваме по-тежкия", допълни зам.-министър Нанков. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов отбеляза, че без инфраструктурата, никой инвеститор няма да дойде.

Той изтъкна, че заради политиката на българското правителство инвестициите ни се увеличават и безработицата е на рекордно ниски нива.

Румен Радев: Скандалите са в правителството

Румен Радев: Скандалите са в правителството

Питайте премиера какви са вътрешнополитическите и личните мотиви за Георгиев

След това по време на откриването на новите производствени мощности в производствения център на Кока-Кола в Костинброд, Борисов се пошегува, че асфалт не се яде, но чрез него се правят заводи и се получават заплати.

По време на посещението на Борисов стана ясно, че правителството ще отпусне финансова помощ за изграждане на инфраструктура до завода в размер на 1 777 814 лева, а инвестицията до момента е за над 34 милиона лева. 

"Аз пия кола само за награда. Едно време пиех много като състезател, а сега като съм направил нещо хубаво слагам си лед и една кола изпивам", подчерта Борисов след откриването на разширението на завода.