В Конституционния съд (КС) има съдии от други партии, изявени партийци. Това заяви пред медиите в Партийния дом лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговор на упрек за назначението на Десислава Атанасова като конституционен съдия. Той даде за пример Янаки Стоилов.

Тръпнем в очакване да разберем какви са решенията, сподели той.

Припомняме, че днес КС трябва да разгледа двете искания да бъдат обявени за протовоконституционни част от приетите от парламента промени в Основния закон. Исканията са внесени от президента Румен Радев и от депутати от "Възраждане" и ИТН. Държавният глава оспорва текстовете, които ограничават избора му при назначаване на служебен премиер.

Няма комуникация с който и да е съдия, увери Борисов.

Наталия Киселова: КС се бави с решението за промените в Конституцията

Наталия Киселова: КС се бави с решението за промените в Конституцията

Част от оспорените промени в основния закон се отнасят до начина по който се излиза от политическа криза

Истински се надявам съдебната реформа да е била правилна, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Христо Иванов и Пеевски написали текста за служебното правителство, стана ясно от коментара му. Бойко Борисов се надява днес депутатите да видят решения, от които да не съжаляват.

Следващи промени в основния закон трябва да се правят по-бавно и след сериозно обмисляне, е мнението на лидера на ГЕРБ. Ако КС върне текстовете, всички гласували ще носят отговорност, според Борисов.

Той отрече Десислава Атанасова да е била негова дясна ръка. Затова имам три (ръце - б.р.), за да ме наричате многоръкия Шива, ядоса се Борисов, визирайки преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на кабинет.

КС допусна за разглеждане жалбите на Радев и опозицията срещу промените в Конституцията

КС допусна за разглеждане жалбите на Радев и опозицията срещу промените в Конституцията

Решението бе взето единодушно

Във връзка с положението в Елин Пелин след взрива в склад с фойерверки и конфликта между местния градоначалник с вътрешния министър Калин Стоянов, Бойко Борисов заяви, че кметовете се избират от хората. Ако кметът на Елин Пелин е злоупотребил, хората ще кажат, коментира той. Към този момент няма кой да даде информация дали складовете са твърде близо, по думите му.

Важно е да се запази животът на пожарникарите, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Важно също е да се ограничи пожарът, смята той. Мисля, че ръководството на Пожарната трябва са си запази хората, сподели Борисов и си спомни, че той, като е бил пожарникар, ги привиквали и - който оцелее.

Важно е да се запазят хората, изтъкна отново Борисов.

Край Елин Пелин взривовете продължават, двама са в неизвестност

Край Елин Пелин взривовете продължават, двама са в неизвестност

Складът с 2 т. тротилов еквивалент не се е взривил