Конституционният съд се забави с решението за промените в Конституцията. Трябваше да има решение още след изборите. Това заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Тя отбеляза, че част от оспорените промени в основния закон се отнасят до начина по който се излиза от политическа криза. Според нея, ако няма избрано правителство днес, КС ще се забави още.

В момента служебното правителство е раздвоено между НС и президента. То носи политическа отговорност пред президента, но той няма инструменти да влияе върху политиките му, добави тя.

По думите й стремежът да се покаже бързина от страна на ГЕРБ цели да покаже, че партията е в кондиция да излъчи кабинет и да управлява.

Киселова посочи, че когато се свика Народното събрание президента трябва да покаже усилия за съставянето на правителство. В противен случай той ще е съпричинител на политическа криза, подчерта тя.

Преподавателят по конституционно право поясни, че всяка парламентарна група е отивала на консултациите при държавния глава с различна теза, за да направи впечатление. Тя даде пример с ИТН и идеята им за президентска република. Киселова подчерта обаче, че ИТН не казват как си представят прехода към президентска република и как би се реализирал той.

Киселова посочи, че ако Росен Желязков бъде избран за премиер, но предложеният от него кабинет не събере подкрепа, то мандата се счита за неуспешен. По думите й избора става с обикновено мнозинство. Теоретично и със 61 гласа може да има избран кабинет, каза още тя.

Делян Добрев: Кабинетът "Росен Желязков" може да се окаже камикадзе

Делян Добрев: Кабинетът "Росен Желязков" може да се окаже камикадзе

"Може да бъдем избрани с малко мнозинство, без да знаем с колко време разполагаме"