"Това е истински кабинет, който, ако утре мине в пленарна зала, може да се окажем камикадзета - може да бъдем избрани с малко мнозинство, без да знаем с колко време разполагаме". Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред bTV, който е номиниран за министър на енергетиката в проектокабинета с първия мандат на Росен Желязков.

"Като си камикадзе, детонаторът го държи трикът в Народното събрание. Колкото и да е хоризонтът на правителството, все ще успеем да свършим нещо", подчерта Делян Добрев.

Добрев обясни, че е знаел, че е в папката с министри на Желязков. Лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го е попитал дали иска да е министър на енергетиката, или не, като лично Борисов подбрал и останалите министри. "Аз във втория кабинет на ГЕРБ не исках и отказах да участвам", даде пример Делян Добрев.

Той даде пример, че ако Венко Сабрутев от ПП-ДБ не е съгласен с неговата номинация за енергиен министър, е готов да се откаже. Даже би подкрепил самия Сабрутев да стане енергиен министър.

Даниел Митов зове "колегите" за подкрепа за кабинет

Даниел Митов зове "колегите" за подкрепа за кабинет

Санкциите по Магнитски не са държавен въпрос

Делян Добрев бе категоричен, че ГЕРБ-СДС няма да разчитат на търговията с депутати, за да мине проектокабинетът на Росен Желязков.

По думите му сега е моментът да се прояви разум, защото отговорните партии и народни представители трябва да подкрепят правителството на Росен Желязков. Той се надява ПП-ДБ поне частично да подкрепят предложеното правителство. Ако не ни подкрепят, излиза така, че ПП-ДБ се борят единствено за властта, но трябва да имат държавническо поведение, надява се Добрев.

Делян Добрев посочи, че ГЕРБ не прави правителство само с ДПС не защото не стигат гласовете, но и заради това, че се търси по-широка подкрепа. Този кабинет е най-доброто, което можем да предложим, защити Добрев проектокабинета на Росен Желязков.

"Да допуснем, че утре, когато влезе за гласуване кабинетът на Росен Желязков, няма отговорно поведение, тогава отиваме на нови избори и тогава вината няма да е на ГЕРБ, а на партиите и депутатите, които не са проявили отговорно и държавническо поведение", подчерта Добрев.

Той добави още, че ДПС имат най-последователната позиция и подкрепят кабинет, в който не участват и нямат министри.

ГЕРБ напускат кабинета си, ако бъдат избрани с трик

ГЕРБ напускат кабинета си, ако бъдат избрани с трик

На следващи избори ГЕРБ няма да даде подкрепа на ПП, ако сега не получат подкрепа