Ние сме се съобразили с волята на българските граждани. Това заяви Бойко Борисов, след разговорите с президента след връчването на първия мандат за съставяне на редовно правителство. По думите му нямало как ГЕРБ при 11% преднина да не състави правителство. Всички потривали ръчички какво ще се случи при нови избори, по думите му. Затова и лидерът на ГЕРБ представи сценариите пред партиите.

Това е правителство на ГЕРБ с няколко министри, които в служебното правителство се справят добре, това е правителство, което може да сподели отговорността, отсече Борисов. Отговорността за кабинета си я носи ГЕРБ, а министрите са тези, които са победили опонентите.

Ако кабинетът мине с трик, той ще има кратък живот, по думите на Бойко Борисов. Времето, което си дава е да се направи бюджета, да се работи по ПВУ, ако има кабинет, ще се придвижи и Еврозоната, убеден е Борисов. След това кабинетът Желязков подава оставка.

Борисов дойде да вземе мандата за Росен Желязков

Борисов дойде да вземе мандата за Росен Желязков

Лидерът на ГЕРБ обяви официално кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател

Вече сме държава донор на ЕС, отново заяви лидерът на ГЕРБ, имайки предвид, че вноската, която всеки член на Общността дава, превишава парите, които получаваме.

На следващи избори ГЕРБ няма да даде подкрепа на "Продължаваме промяната", ако сега не получат подкрепа, според заявката му. Не стана категорично ясно дали може да има смени на министри. Борисов каза, че това е кабинетът, който предлага и няма да сменя министри, но после каза, че ако му предложат по-добър кадър срещу подкрепа, може да размисли.

Росен Желязков вижда няколко пътя на развитие пред България. Единият е на бавно, трудно, но все пак нормализиране. Вторият път е на политическа рецесия, която е изтезание над демокрацията. Третият път е на политическа регресия. Не можем да си позволим вторият и третият сценарий, изтъкна Желязков.

А за министрите каза, че това не са жертвените овни на ГЕРБ, а експертите на партията, които веднага ще започнат да решават проблемите.

Най-важният приоритет за него е нормализиране на публичните финанси. Той успокои, че изборите евентуално, ако има кабинет, няма да са през зимата.

Ние гледаме само напред, така Желязков отговори на въпроса защо очаква подкрепа от това мнозинство, което го свали от поста на парламентарен шеф в края на предишното Народното събрание.

Други мандати нямат шанс, отсече Бойко Борисов. От ГЕРБ очакват кабинетът да бъде гласуван още в сряда.

Припомняме, изразът "трик" принадлежи на бившия председател на СДС Божидар Лукарски и шеф на предизборния щаб на Реформаторския блок, като с него той обяснява заявката на Реформаторския блок, че няма да подкрепят правителство с министър-председател Бойко Борисов и Цветан Цветанов за вътрешен министър, а след това влязоха в коалиция в Борисов 2.

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Първа получава папката най-голямата парламентарна група