Или не са ни разбрали, или се правят че не са ни разбрали - нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата. Това заяви във Вълчидол лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод отказа на "Продължаваме промяната" да отидат на преговорите, организирани от неговата партия, съобщава БНТ.

Той посочи, че по тази причина смята, че похватът с контактните групи ще проработи и нищо не е загубено.

По негови думи най-важната тема, по която трябва има единство, е войната в Украйна.

"Тя чука на нашата врата, намираме се в непосредствена близост, има заплахи за ядрени оръжия, обстрел на Запорожие, неясна собственост на Запорожие. Затова контактната ни група е от хора, доказани пред евроатлантическите ни партньори Соломон Паси и Росен Плевнелиев, като оставихме отворена вратата за всеки, който пожелае от другите партии, да вкара в този екип човек", изтъкна Борисов.

Той открои като втора приоритетна тема диверсификацията на газовите доставки.

ПП няма да влезе в коалиция за кражбата и да разговаря с Борисов
Обновена

ПП няма да влезе в коалиция за кражбата и да разговаря с Борисов

Но ще работят с всички партии по приемането на политики

Според него било нормално след избори да има различни настроения.

"Изборите показаха, че народът каза "Да" на ГЕРБ, но не каза ГЕРБ да управлява сам. Аз разбирам, че им е удобно да ни приписват "Възраждане", но за нас, за разлика от тях - за мен е важно какво мислят посолствата, защото те са преките изразители на политиката на тяхната държава и аз се съобразявам с Брюксел и НАТО", подчерта Борисов.

Той отбеляза, че не е чул ПП да говорят по темата за запазването на евроатлантическата ориентация и пряко да подпомагаме Украйна, както по негови думи го прави целият демократичен свят.

Те дори увъртат и казват, че с противника на това - БСП, ще правят съюз, посочи лидерът на ГЕРБ.

Той призова политическите лидери да се отдръпнат, за да може контактната група да работи по-добре.

За ПП е по-важна борбата с корупцията, отколкото кабинет на ГЕРБ

За ПП е по-важна борбата с корупцията, отколкото кабинет на ГЕРБ

Ако вторият мандат дойде при тях, ще преговарят с всички, искащи да се изкорени корупцията

"Ако влезем така разделени и в Народното събрание, как ще приемем бюджета? Асен Василев ще си говори за увеличение на всичко, без да има възможност за това", посочи Борисов.

Той допълни, че много харесвал слогана на "Демократична България" - Доверете се на разума.

"Аз искам разумът да надделее. ДПС е партия, която всичко, което изброиха днес от "Продължаваме промяната", ще ги подкрепи. И като ги подкрепи, това коалиция ли ще бъде? Продължавам да си мисля, че някоя сутрин може да осъмнем с много тежка катастрофа в Запорожие и тогава всички ще забравим какво друго сме си говорили, защото това ще е тема номер едно", посочи Борисов.

ГЕРБ гледа към правителство на широка коалиция, но без "Възраждане"

ГЕРБ гледа към правителство на широка коалиция, но без "Възраждане"

Екатерина Захариева оценява като позитивен сигнал мълчанието на ПП

Той е на мнение, че програмата, представена от "Продължаваме промяната", не може да се изпълни със запазване на 3% дефицит в бюджета.

По отношение на заявките за закупуване на самолети "Грипен" Борисов заяви, че според него втората част на новата ни ескадрила трябва да е съставена от същия тип самолети като първата - Ф-16.

"Всички сме правили грешки, затова в нашата религия има и прошка. И, дайте сега, по темите на контактната група да постигнем единомислие, за да може да ги вкараме после в парламента", призова на изпроводяк лидерът на ГЕРБ.