От партия "Продължаваме промяната" няма да участват в преговори за правителство на ГЕРБ. ПП няма да влезе в коалиция за кражбата.

"Продължаваме промяната" ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ и няма да преговарят и влязат в коалиция с партията на Бойко Борисов. Решението на партията съобщи съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев на пресконференция в БТА. 

По думите му мандатоносителят има възможността и правото да сформира кабинет точно така, както ПП са сформирали миналата година много трудна и сложна коалиция. Най-важното нещо за България в момента е да има стабилно управление. ПП няма да пречат във формирането на кабинет и ще бъдат конструктивна опозиция, подчерта Василев. 

Михаил Миков и Екатерина Михайлова - за умението да се преговаря в името на държавността

Михаил Миков и Екатерина Михайлова - за умението да се преговаря в името на държавността

Двамата желаят мъдрост и диалогичност на сегашните политици

ПП няма да отидат на разговори с ГЕРБ за първия мандат за съставяне на правителство, уточни Василев.

Ако вторият мандат отиде в ПП, тогава ще свикат Националния съвет на партията и ще решат какво да правят с него.

Асен Василев се надява ГЕРБ, които са "доста опитни" да сформират кабинет. Няма натиск върху ПП да направи правителство с ГЕРБ, включително и отвън. 

За ПП е по-важна борбата с корупцията, отколкото кабинет на ГЕРБ

За ПП е по-важна борбата с корупцията, отколкото кабинет на ГЕРБ

Ако вторият мандат дойде при тях, ще преговарят с всички, искащи да се изкорени корупцията

Бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков добави, че за избирателите е най-важно как ще минат зимата. Петков изреди приоритетите на ПП в 48-то Народно събрание: Закон за корупционната комисия с разследващи функции, механизъм за разследване на главния прокурор и увеличаване на минималната работна заплата на 860 лв., увеличаване на пенсиите с 20%, нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток, газ, вода и парно на база консумация, вдигане на данъчния кредит на младите семейства с деца, таван на цената на тока за бизнеса от 250 лв. на мегават час, таван за цената на газа от 300 лева на мегават час.

От ПП продължават програмата за спорт, изкуства и занятия. Те изброиха приоритети за продължаване на политиката за запазване на заплатите на учителите - 125% от средната работна заплата, гарантиране на минимална работна заплата за младите медсестри и лекари от 1 500 лв. за медсестра и 2 000 лв. за млад лекар, запазване на данъчната политика, ограничаване на бюджетния дефицит на 3%, подкрепа за влизането на България в еврозоната и Шенген, увеличаване на прага за ДДС до 160 000 лв., приемането на 22-те закона за Плана за възстановяване и устойчивост. 

ПП ще работят с всички партии по приемането на тези политики.

Основният урок, който от партията са си взели е, че ако искат да продължават да виждат гражданите, да ги гледат в очите и да се ръкуват с тях, е да спазват обещанията си. Управление без ГЕРБ е възможно и добро за страната, но очевидно не успяхме да убедим достатъчно гласоподаватели, подчерта Василев.

ПП ще предложат заместник-председател на парламента, а не председател на 48-то Народно събрание, добави Василев.

За третия мандат, както за втория от партията отново ще съберат националния съвет на партията и ще направят пресконференция, за да информират журналистите какво решение са взели. ПП не биха подкрепили действие служебният кабинет да остане редовен.

Асен Василев разкритикува и работата на служебния кабинет, като определи като меко казано странно поведението на служебния енергиен министър Росен Христов. Той не мисли, че едни нови предсрочни избори биха били добри за България.

ПП ще гласуват в парламента против кабинет на ГЕРБ, но няма да пречат в разговорите за съставяне на ново правителство.

ПП е инструментът, с който да се промени България и тяхното обещание ще бъде гарант, че пътят може да е дълъг, но ще стигнем до променена България, сигурен е Кирил Петков. Дефиницията на ПП за евроатлантическо правителство е такъв вид правителство без корупция. ПП не очакват да има разцепление в тяхната група, ако се стигне до гласуване на евроатлантическо правителство в парламента.

ПП осъзнават ролята си като партия не е редно да се заменя вотът на избирателите през политически конструкции с ДБ, уточни Кирил Петков.

Той увери, че ПП ще си изпълняват обещанията такива, каквито са ги поели пред избирателите си. Кирил Петков призова журналистите да следят кой как гласува в парламента, за да видят кои стои зад самите партии. 

Георги Ангелов: Парламентът трябва да заработи от ден първи

Георги Ангелов: Парламентът трябва да заработи от ден първи

Сроковете по ПВУ не ни чакат, държавата трябва да има и бюджет

Партията му ще подкрепи бюджета на служебното правителство, ако се стигне дотам.

Те стават много демократична и институционална партия и всички техни решения ще се взимат на национален и изпълнителен съвет, добави Петков в отговор на въпрос, ако бившите управляващи получат втория мандат за съставяне на правителство. 

Катастрофата в БСП неизбежна, според опозицията на Нинова
Обновена

Катастрофата в БСП неизбежна, според опозицията на Нинова

Обновлението е единственият шанс