За умението да се преговаря и предизвикателствата пред събиране на управляващо мнозинство в парламента разказаха пред БНТ двама парламентаристи с дълъг опит - Екатерина Михайлова от ДСБ и Михаил Миков от БСП. Основното им послание е, че всичко може да се реши чрез диалог

Припомняме, Миков бе председател на 42-ото народно събрание. Михайлова бе зам.-председател на 40-ото и на 41-ия парламент.

Михаил Миков прави аналогия между сегашната политическа ситуация и от 2005 г., когато 40 НС излъчи правителството на Тройната коалиция - с третия мандат на ДПС, подкрепено от БСП и НДСВ. Този период съвпадна с необходимостта от спешно приемане на закони, свързани с членството ни в ЕС. Политиците се разбраха, докато вървят преговорите за правителство, да работят временни парламентарни комисии, които да подготвят важните закони.

"Те приеха и предложиха много законопроекти, които после минаха в пленарна зала и бяха подкрепени, забележете, с едно голямо мнозинство. Така че този пример е добър", каза Миков.

Екатерина Михайлова припомни политическата криза, свързана с 38-ото НС. Неговото съставяне бе предшествано от големите протести през 1997 г. ОДС има мнозинство от 137 депутати, но търсят подкрепа от опозицията за  важните решения в кризата.

"Тогава се стигна до тази декларация за национално съгласие. Тогава преговорите ги водихме Иван Костов, в ролята си на бъдещ министър-председател, и аз, в ролята на председател на парламентарното мнозинство, т.е. ние имахме политическа легитимност от избирателя да предложим. И когато водихме тези разговори и преговори не само че предложихме, но и приехме не малка част и от това, което опозицията предложи и то се заложи в тази декларация за национално съгласие, която не по всички точки беше гласувана с единодушие", каза Михайлова. 

И двамата казват, че първото изпитание за новия парламент ще бъде избора на ръководство. И ще е показателно има ли шанс за постигане на съгласие.

"Председателят на НС трябва да играе основна обединяваща роля. Човек, който да може да убеди различните парламентарни групи защо са необходими промените в един или друг закон и да се потърси съгласие по тези промени", каза Миков.

"Видите ли, че се атакува председателят на НС, знайте че се пробва мнозинството", каза Михайлова и даде пример с последните събития от българския политически живот, когато 125 депутати гласуваха за оставката на председателя на 47-мия парламент Никола Минчев. След това последва вот на недоверие към кабинета.

Политическият опит е научил и Михайлова, и Миков, че диалогът е ключът към постигане на съгласие.

"Това, което чувам в последните дни, не е просто отказ дали да се направи правителство, а отказ от разговор. Отношенията явно също толкова са се влошили и се влошават, че като че ли не се търсят работещи решения. Освен правителство, нека не забравяме, че трябва да се приемат определени закони, бюджет", каза Екатерина Михайлова.

Председателят на 42-ото народно събрание Михаил Миков препоръча още от днес да започнат разговори.

"Веднъж, политически за формиране на управляващо мнозинство и правителство. Но ситуацията с кризата и спешните въпроси налагат и друг разговор - законопроекти, промени в законодателството по въпроси, които са изключително важни и които служебният кабинет не може да реши", каза Михаил Миков и пожела мъдрост на колегите си от 48-ия парламент. 

Георги Ангелов: Парламентът трябва да заработи от ден първи

Георги Ангелов: Парламентът трябва да заработи от ден първи

Сроковете по ПВУ не ни чакат, държавата трябва да има и бюджет