"Утрешният Национален съвет на БСП ще бъде съдбовен, защото изборът, пред който ни поставя е съдбовен за партията. Партия със 130-годишна история, която изпадна до петоразрядна политическа сила".

Това коментира евродепутатът Петър Витанов за предстоящия пленум на левицата утре. Той е и сред лицата на вътрешната опозиция на Нинова. 

Илияна Йотова призова Нинова да подаде оставка като лидер на БСП

Илияна Йотова призова Нинова да подаде оставка като лидер на БСП

"Голяма част от хората й нямат доверие, не вярват, че тя може да защити техните интереси"

Истината може да е трудна за преглъщане, но илюзията, че всичко е наред, няма да я направи по-малко горчива, убеден е Витанов.

"Докато левите хора в най-бедната страна в ЕС оттеглят доверието си от нас, десните се наслаждават на провала ни. Крахът е факт, а катастрофата няма да ни подмине, колкото и да се преструваме, че не я забелязваме", смята социалистът. 

Станишев: Нинова трябва да подаде оставка

Станишев: Нинова трябва да подаде оставка

Нещата са опрели до кокала и става дума за оцеляването на партията, по думите му

"Единственият шанс да спасим идеята, която ни събира и която за много от нас е житейски път, мисия и вяра, се крие в обновлението. Вярвам, че сме способни да поискаме и отстояваме истинска промяна, за да обърнем хода на събитията, за да ни има и занапред. Такива, каквито сме - социалисти, убедени в смисъла на лявата идея за бъдещето на страната ни, не за нашето собствено", коментира евродепутатът.

Той припомня е твърдението на Ерих Фром, според когото дилемата на съвременния човек е синтезирана в един въпрос: "да имаш или да бъдеш". Надявам се в събота всички заедно да намерим верния отговор, допълва Витанов. 

Нинова: Оставка - Не!

Нинова: Оставка - Не!

Резултатът ни не е добър, но не драматизираме от това, обясни тя

По-късно от БСП-София заявиха, че искат незабавно да бъде свикан 50-ия Конгрес на партията. Мотивът им е, че председателят на БСП Корнелия Нинова и самата партия следват различни логики. Партията беше докарана до състояние на организационна криза, заяви лидерът на столичните социалисти в анализа си пред членовете на Градския съвет.

Градските социалисти анализираха състоянието на БСП след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври и на част от причините, довели до слабия резултат. Освен кадрови решения и мерки за идейно и организационно укрепване на партийните структури, столичните социалисти са набелязвали програма за успешно участие в местните избори през 2023 година. 

Докато Кирил Добрев лепял плакати на Нинова, тя пак искала да го изключи

Докато Кирил Добрев лепял плакати на Нинова, тя пак искала да го изключи

Достойните подават оставка, по думите на опозиционера

"Ръководството на БСП каза, че резултатите от изборите "не били чак толкова лоши". Чак толкова - не. Много са лоши", заяви Иван Таков.

Според него резултатите са лоши, защото пренебрежително малък брой млади хора са гласували за тях.

"Защо да изберат БСП? Младите днес не са онези от преди 70 години, не са и тези от преди 30 години. Това са нови, други хора. Ако не намери път към тях, БСП е обречена", каза Таков.

Иван Таков посочи и кой носи отговорността за лошите резултати. "Отговорност за резултата носим всички ние. Разбира се, че най-голямата отговорност носи председателят на партията! Като изключим около 40 години от над 130-годишната ни история, ръководенето на Левицата в България е било повече колективно дело, отколкото еднолично. Днес нещата не са съвсем така", каза лидерът на столичните социалисти.

Лидерът на БСП - София отбеляза, че лошото представяне на социалистическата партия на отминалите избори се дължи и на липсата на нови идеи и нови управленски политики. "Консерватизмът заменя социализма. Показателно е, че БСП е наричана "социална партия", а не - социалистическа. Президентът Румен Радев е обявен за неприятел, докато мнозинството от партията вижда в него свой", поясни Иван Таков.

"Тъй като председателят и БСП следват различни логики, Партията беше докарана до състояние на организационна криза, заяви Иван Таков. - Бяха прекъснати диалогът и всички възможности за влияние върху решенията на ръководството. Вътрешнопартийните дискусии бяха подменени от постоянно търсене на врагове и налагане на еднолични решения", обясни вътрешнопартийната атмосфера той.

Той е наясно, че смяната на председателя едва ли ще реши всичко. "Но без кардинални промени, няма как да продължим напред", категоричен беше Таков пред Градския съвет на БСП - София.

"За да спрем срива са необходими умни решения. Затова смятам, че върховният орган на Партията трябва да бъде свикан възможно най-скоро, за да се занимае със "здравния" статус на БСП. Да определи верния път. С кого и как", каза Таков с поглед към избори през есента на 2023 година.

ВКС: Отстраняването на Калоян Паргов и Кирил Добрев от Националния съвет на БСП е невалидно

ВКС: Отстраняването на Калоян Паргов и Кирил Добрев от Националния съвет на БСП е невалидно

Решението е окончателно