"Българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на редовното правителствено заседание.

"Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват от демокрацията", добави Борисов и напомни, че основната задача на един служебен кабинет е да проведе честни избори.

ПАСЕ, ОССЕ и СДИПЧ наблюдават изборите в България

ПАСЕ, ОССЕ и СДИПЧ наблюдават изборите в България

Венецианската комисия ще осигури правна подкрепа

Премиерът припомни оценката на международните наблюдатели, според която парламентарните избори у нас са се провели честно и прозрачно. Според министър-председателя Борисов констатациите им категорично опровергават всички спекулации за честността на вота и превръщат тези внушения в една голяма лъжа.

"Продължаваме нататък, по Конституцията има ред и начин, по които се действа", категоричен бе премиерът Борисов.

Президентът свика новите депутати на 15 април

Президентът свика новите депутати на 15 април

Утре указът ще бъде публикуван в ДВ

Премиерът напомни, че трудностите, породени от пандемията от COVID-19 в страната, не са отминали и това също изисква отговорното отношение към управлението на държавата.

Министър-председателят изтъкна ситуацията с COVID-19 и в други европейски държави и напомни, че има страни, които са в локдаун вече месеци наред. "Представете си хората да бяха затворени в България от октомври досега с вечерен час", добави Борисов. Премиерът отбеляза, че у нас мерките са максимално щадящи, като включително през зимата са работили зимните курорти.

Министър-председателят акцентира върху европейската солидарност, подкрепата на Европейската комисия и на другите европейски държави, благодарение на които България ще получи общо 2,7 милиона дози ваксини от Пфайзер в най-кратки срокове.

Купуваме допълнителни над 1,5 млн. ваксини на "Пфайзер"

Купуваме допълнителни над 1,5 млн. ваксини на "Пфайзер"

Добавката от 1000 лв. за работещите на първа линия остава и след 30 април

"За съжаление, дали е търговска война или не, има кой да каже, но една по една ваксините биват опорочавани", посочи още премиерът Борисов. Според министър-председателя това може донякъде да попречи на ваксинационния план в страната, но същевременно премиерът изтъкна, че към момента хората могат да бъдат спокойни и има налични РНК ваксини.

Борисов обърна внимание също така, че в ЕС вече тече подготовката на договорите относно ваксинацията и за следващите две години. "Това означава, че тази пандемия изобщо не се очаква да се размине лесно и да отмине", добави министър-председателят Бойко Борисов.