България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изказването си в панела "Диалог за дипломацията на Западните Балкани" в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Той подчерта, че е изключително важно да се запази ролята на политиката на разширяване на Евросъюза като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона.

По негови думи реформите са необходими както за развитието на Западните Балкани, така и за стабилността на този стратегически важен за ЕС регион.

Българите искат Западните Балкани в ЕС

Българите искат Западните Балкани в ЕС

Най-много българи искат Македония в ЕС, най-малко - Косово и Албания

Министър-председателят посочи, че различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и социалната стабилност в региона.

"Регионалното сътрудничество обаче не е алтернатива на европейската интеграция на Западните Балкани. Напротив - то следва да допринася за постигането на стратегическата цел за членството в ЕС на страните от региона", отбеляза Борисов.

Той напомни и че заедно със Северна Македония от началото на 2020 г. страната ни домакинства Берлинския процес. По негови думи България е поела този ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и извеждането на преден план на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

Българите искат Западните Балкани в ЕС

Българите искат Западните Балкани в ЕС

Най-много българи искат Македония в ЕС, най-малко - Косово и Албания

Приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование, заяви премиерът в Давос.

Той уточни, че един от основните проекти, които трябва да се реализират, е напредък в изграждането на трансевропейския Коридор № 8, който е от ключово значение за региона и според Борисов ще представлява добър пример за свързаност на Западните Балкани със съседните държави членки на ЕС.

Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен, заяви той.

Борисов отбеляза, че Хърватското председателство също планира организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската перспектива на региона в дневния ред на ЕС.

Премиерът изтъкна и че освен Берлинския процес в Югоизточна Европа съществуват и други утвърдени и значими формати на регионално сътрудничество, като Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа и Съветът за регионално сътрудничество.

Унгария скочи на ЕС заради неприемането на страни от Западните Балкани

Унгария скочи на ЕС заради неприемането на страни от Западните Балкани

Финландия, като председател на ЕС, била отговорна за "огромния провал"

Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на страните от Западните Балкани минава през европейската им интеграция. Това заяви Борисов на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи. Тримата разговаряха след провеждането на панела, посветен на диалога за дипломацията на Западните Балкани.

Министър-председателят акцентира върху ценностите, които обединяват както държавите членки на ЕС, така и страните, които се стремят към присъединяване в европейското семейство. Във фокуса на разговора между Борисов, Пленкович и Тачи бе също значението и ролята на НАТО за сигурността в региона.

Премиерът приветства решението на Хърватското председателство на Съвета на ЕС да продължи да поставя високо в дневния ред на Европа европейската перспектива на Западните Балкани и планираната през май Среща на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб.

Борисов разсмя Иванка Тръмп в Давос

Борисов разсмя Иванка Тръмп в Давос

Двамата са споделили впечатления си от форума и от обръщението на президента на САЩ