Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен - или Мария Габриел е премиер и външен министър, или сглобката се разваля. Това стана ясно от коментара му пред медиите в Партийния дом. Според него Николай Денков трябва да е вицепремиер и министър на образованието.

Борисов не иска да му вземат единственото министерство, в което партията имала министър. МВнР, по думите му, е най-успешното и то заради контактите на Мария Габриел.

В неделя е имало разговори за ротацията между лидера от сглобката и Делян Пеевски. Председателят на ПГ на ДПС е казал, че партията му не иска министерски постове.

Обсъждана е и законодателната програма на кабинета.

Делян Добрев иска пълна промяна с ротацията

Делян Добрев иска пълна промяна с ротацията

Предвижда се Мария Габриел да бъде и премиер, и министър на външните работи

ПП-ДБ искали минимална смяна на министри, защото всичките били техни. Нахално било да се иска Габриел да не е външен министър, според Борисов. Той обаче увери: Но днес няма да чертае червени линии, веднага след горния ултиматум направи завой лидерът на ГЕРБ. Червените линии с нищо не помагали и отново припомни думите си, че ротацията не е на всяка цена.

Няма сътресения в сглобката, имало много спорове, според думите на Бойко. Той бе категоричен, че настоящото управление няма как да бъде заменено с нещо по-добро. За разлика от колегите, аз много внимателно си меря думите, подчерта лидерът на ГЕРБ. Непремерените думи трудно се заличавали. Думите отлитат, написаното остава, реши да се позове на още една народна мъдрост Борисов.

ПП-ДБ искали Външно министерство, за да имали излаз към света, разтълкува поведението на "партньорите в некоалицията" лидерът на ГЕРБ. Борисов обаче е сигурен, че темата с външния министър може да провали ротацията. Най-безпроблемно за него е Габриел да е премиер и да си остане външен министър. Това било и единственото министерство за ГЕРБ. Дадохме си мандата, дадохме министри, посочи Бойко Борисов и припомни, че партията му има повече депутати. Не виждам повече компромиси назад, които ГЕРБ може да направи, заяви още Бойко Борисов. Изходът от кризата е Габриел премиер и външен министър, за да не стои "като кукувица в МС и да се моли всеки ден на Асен Василев", както се изрази. Той не дава външно дори на друг кадър на ГЕРБ.

Анализът на министерствата преди ротацията е на финалната права

Анализът на министерствата преди ротацията е на финалната права

Предстоят разговори с министрите, за да се изясни какви са следващите цели пред съответните ведомства

Борисов обаче не бърза да ходи на парламентарни избори. Сутринта на среща с Денков премиерът му представил нелош план за земеделието. Имало и план за енергетиката. Спорът във властта била само за поста на външния министър. На въпроса на News.bg дали на срещата в неделя е поставен въпросът Асен Василев да е вицепремиер, Бойко Борисов разкри, че това била негова шега. "Понеже с Кирил много се шегуваме и когато той оспорва на моменти моето лидерство в ГЕРБ, аз с Асен Василев оспорвам неговото лидерство и от шегите ни това някъде излезе и след това почна да става истина." Никога Асен Василев не е поставял въпроса и не е обсъждано сериозно той да стане вицепремиер.

Оказа се, че имало надпревара коя партия първа да внесе предложение за анкетна комисия за Нотариуса. В 7.00 сутринта Пеевски пръв поискал комисия. След него за такава настояли Кирил Петков, Христо Иванов и Борисов веднага казал на Теменужка Петкова да подготви предложението на партията, за да не стане така, че заради надцакването ГЕРБ "да артисат". После било решено да се обединят предложенията. Бойко Борисов не е чувал за Нотариуса и за клуба. Иначе той се похвали, че никой не му е влиял, а е водил политика, която се оказва чисто злато за България.

ГЕРБ "за" идеята на Пеевски комисия в НС да гледа какво е вършил Нотариуса

ГЕРБ "за" идеята на Пеевски комисия в НС да гледа какво е вършил Нотариуса

Стартира и процедурата за избор на членове на новата Антикорупционна комисия

За ситуацията в София той няма притеснение от нов вот. Първата партия трябва да направи мнозинство и всъщност борбата била кой да е истинският кмет - Васил Терзиев или Борис Бонев и отново изрази притеснения, че Терзиев не е кмет, защото вотът бил фалшифициран. Разбура се , че искам нови избори, зашо да не искам, каза лидерът на ГЕРБ. Правилно ли е да има купени избори, недоумява той.

След дългия брифинг Бойко Борисов Борисов поздрави своите депутати, които слушаха изявлението му с думите: "Какво правите, лъвове?"

Ваня Григорова: Битката с Терзиев не е за кметския стол, а за честни избори

Ваня Григорова: Битката с Терзиев не е за кметския стол, а за честни избори

Само в 13 секции няма разминавания между протоколите и резултатите.