Мария Габриел да е премиер, а Николай Денков външен министър. Това иска Кирил Петков, който застана за коментар пред медиите в Партийния дом.

В момента се обсъжда как с минимални трусове да се осъществи ротацията, по думите му. Той е за минимални промени и е за пълна ротация между Мария Габриел и Николай Денков.

Мария Габриел трябва да бъде премиер на България, категоричен бе Петков. Този пост е тежък и не трябва да го съвместява с позицията на външен министър. Не е хубаво да се съвместяват повече от една роля, смята съпредседателят на ПП-ДБ. В ЕС няма практиката премиерът да е външен министър. Таква практика имало в някои африкански държави.

Габриел и Денков били добър екип и ПП-ДБ застават зад тях. Освен това ако Денков е външен министър, това щяло да е по-плавен преход. Мисля, че тук има разумни хора и не мисля, че някой може да си помисли, че ще се счупи сглобката, защото някой иска да има силни претенции - и премиерски пост, и министерски пост, коментира Кирил Петков. Надявам се, че всички ще бъдем разумни, изтъкна той.

Бойко Борисов не си дава МВнР в сглобката

Бойко Борисов не си дава МВнР в сглобката

В неделя лидерът на ГЕРБ е разговарял с Делян Пеевски

Правителството трябва да продължава да управлява с ясна програма с приоритети, по мнението му. Петков настоя за минимални промени, за да няма стрес. Колкото по-малко ротации по министерства, толкова по-добре, според него. Никъде не е разписано, че Габриел трябва да е външен министър. Кирил Петков не иска нов външен министър и настоява за Николай Денков.

Също така Петков се надява комисията за Нотариуса да доведе до разкрития. Имаше два проекта за комисия на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и днес е решено двете предложения да бъдат обединени. Той се надява тя да разкрие всичко, което се случва в съдебната система.

Припомняме, че по-рано тази сутрин двама депутати от ГЕРБ обясниха, че партията настоява Мария Габриел да стане министър-председател, но да остане и на стола на външния министър. Николай Денков пък следвало да се прехвърли в министерството на образованието. Това било и договореното в рамките на управленската програма.

Делян Добрев иска пълна промяна с ротацията

Делян Добрев иска пълна промяна с ротацията

Предвижда се Мария Габриел да бъде и премиер, и министър на външните работи