Всъщност то е вот на голямо доверие и аз съжалявам, че се загубиха толкова дни , но това е парламентарна практика, има го в Конституцията. Това заяви пред журналисти в Разград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за отхвърления от парламента днес вот на недоверие срещу кабинета Денков/Габриел. Той не присъства на гласуването на вота в Народното събрание, за да присъства на предизборно събитие на партията в града. "Огромно доверие - към правителството", подчерта Борисов.

Той каза още, че цял ден е бил в парламента, където е участвал в дълга среща с посланика на Израел у нас. Борисов определи като израз на огромна солидарност с Израел декларацията, с която която се осъжда терористичното нападение над Израел, изготвена, одобрена в комисия и гласувана от депутатите само за няколко часа. Интензивната програма на лидера на ГЕРБ в днешния ден включвала и извънредно заседание на ЕНП, на което също е приет сериозен ангажимент за подкрепа за Израел.

Той напомни, че освен в Израел продължават да загиват хора и в Украйна и изрази надежда представителите на изпълнителната власт в тези държави да почнат да проявяват повече разум, доброта и диалогичност, защото тази ескалация може да се пренесе и в други конфликтни точки.

Кирил Петков сигурен, че никой не може да свали кабинета Денков-Габриел

Кирил Петков сигурен, че никой не може да свали кабинета Денков-Габриел

Христо Иванов вотът показал безалтернативността на сегашното управление

Около 14 ч. Борисов се чул се Кирил Петков и се разбрали, че се очертава да имат голямо мнозинство и не е нужно да остане да гласува и може да тръгне за мероприятието в Разград.

"Ужасен път, просто това, че не направихме "Хемус" - огромна грешка на държавата", не пропусна той да припомни за състоянието на пътищата и направеното по отношение на пътното строителство от управлението на ГЕРБ. Борисов допълни, че навсякъде се правят ремонти. "Все едно сме държавата на ремонтите, а не на новите инфраструктурни проекти", посочи той.

Борисов каза още, че днешният вот на недоверие не е минал преди всичко заради БСП, "освен нашата подкрепа, която е много голяма". Той упрекна Корнелия Нинова, че вчера си позволила да каже, че всичко в енергетиката се дължало на Бойко Борисов. На него и управлението на ГЕРБ се дължала стабилността в енергетиката. Той се възмути също, че от три години ГЕРБ не е в управлението, а продължават да ги обвиняват за проблемите.

Опозицията гневна и готви нов вот на недоверие след изборите

Опозицията гневна и готви нов вот на недоверие след изборите

Коалиционният характер на сглобката е очеваден

И друг вот да има, ще има същата съдба, категоричен бе Борисов във връзка с подготвяния от БСП втори вот на недоверие срещу кабинета. Той отбеляза, че "сглобката" не прави най-доброто в момента, но нищо по здраво от нея не може да се конструира за в бъдеще.

ДПС стоят зад Денков и министри, докато са евроатлантици

ДПС стоят зад Денков и министри, докато са евроатлантици

Делян Пеевски не е изненадан от становището на Венецианската комисия

Бойко Борисов отправи упреци и към финансовия министър Асен Василев, който не бил искан на този пост от ДБ, но лидерът на ГЕРБ се застъпил за него, за да стане по-здрава сглобката. Борисов посочи, че фискалният резерв днес е 8 милиарда и нещо, а преди година се спорело дали е 12 или 16 млрд. Той попита Асен Василев към днешна дата приходите такива ли са като преди една година, или не са. Борисов обясни, че задава въпроси, които са му задали от ПГ на ГЕРБ и обещал да не ги задава публично, но отговорите щели станат ясни след 15 дни, когато влезе Бюджет 2024 г. Бойко Борисов допълни, че тогава пак ще искат подкрепа от ГЕРБ.

Уклончиво Борисов коментира е "предизборната схватка" между партията си и Министерство на финансите, която се завъртя днес от диспута между двамата кандидати Хекимян и Терзиев и въпроса колко пари е дала държавата на Столична община за градски транспорт. В телевизионното студио кандидатът на ГЕРБ/СДС твърдеше, че субсидиите от държавния бюджет за столичния транспорт са били спрени, но въпреки това СОС и Столична общината се справили "сами". По-късно справката на Финансовото министерство, изготвена след медийни запитвания, показа, че твърдението на Хекимян не е невярно и че субсидиите от държавния бюджет за столичния транспорт не само не са спирали, а са се увеличили, ако се прибавят и трансферите за компенсация на безплатнити намалени карти за пътуване и тези за подпомагане на небитовите потребители - столичния електротарспорт - на електрическа енергия заради високите цени. От данните на финансовото министерство става ясно и че общините не увояват напълно средствата предвидени за изграждане и реконструкция на детски градини и училища.

На този фон, Министерството на финансите отчита, че общината не се справя добре със събирането на собствените приходи от местни данъци и такси, като събираемостта е между 76 и 78% за 2022г.

По-късно от партия ГЕРБ реагираха с контраобвинения срещу Асен Василев, без обаче да отричат някои основни факти.

Асен Василев уверен преди вота на недоверие: Даваме ясна перспектива за България

Асен Василев уверен преди вота на недоверие: Даваме ясна перспектива за България

Спестяванията на българските граждани се били покачили със 7 милиарда лева