Посланикът ни в Москва Бойко Коцев е предложен да бъде член на УС на Международната банка за икономическо сътрудничество. Това решение одобриха министрите от кабинета "Борисов-3" по време на днешното заседание.

Мандатът на Коцев на този пост ще е до пет години. В качеството си на член на УС на МБИС представителят на България ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни.

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна у  нас

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна у нас

Той беше повикан за консултации по случая „Скрипал“…

Бойко Коцев е с богата дипломатическа биография и притежава широка експертиза, авторитет и професионално признание в областта на международните отношения, информират от МС.

Международната банка за икономическо сътрудничество е в процес на трансформация за превръщането й в модерна международна банка за развитие. Банката обръща особено внимание на проекти в сектори, които генерират растеж и са приоритетни за развитието на икономиките на страните членки - България, Виетнам, Полша, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

В стратегията на банката за България приоритет е кредитирането в сферата на промишлеността, селското стопанство, търговията, транспорта и банковия сектор.

Припомняме, Бойко Коцев се върна в София на 29 март 2018 г. след като много европейски страни отзоваха руски дипломати заради скандала "Скрипал". 

На закрито заседание на МС от 4 април 2018 г. за нов посланик на България в Русия бе определен Атанас Кръстин - външнополитическия секретар на президента Румен Радев.

Атанас Кръстин е новият ни посланик в Русия

Атанас Кръстин е новият ни посланик в Русия

Секретарят на президента Радев сменя Бойко Коцев

Мандатът на Коцев в Москва веднъж вече бе удължен. Той е определен за посланик на България в Русия през 2012 г. Обикновено мандатът на посланици, особено в ключови държави, е четири години.