Три са възможностите пред БСП в Пловдив - да сключи коалиционно споразумение с ВРМО за участие в управлението на общината, да подпише меморандум, според който помага експертно, но няма пряко участие във властта, или пък да остане в опозиция.

Това каза лидерът на съветниците от левицата в града Николай Радев, цитиран от Радио Пловдив.

На заседание на градския съвет на БСП тази вечер трябва да се вземе решение за влизане на левицата в управлението на Пловдив.

Според Радев най-малко вероятен е вариантът БСП да продължи да е опозиция. Приносът на левицата в управлението на града ще е с добре подготвени кадри, както и с лобиране пред централната власт за повече средства за града.

Така например, можем да осигурим ресурс ремонтът на булевард България да бъде завършен за няколко месеца, а не да се прави на части, както сега, каза още Николай Радев.

Ако влязат в управлението, от БСП ще искат намаляване наполовина на заместник-кметовете и увеличаване правомощията на шефовете на дирекции в общината.

По-рано общинските съветници приеха заместник-кметовете на Пловдив да станат четирима вместо досегашните шест.

Припомняме, след като коалицията между ВМРО и ГЕРБ в Пловдив се разпадна, се заговори за реално влизане "без избори" на БСП в управлението на града. Кметът каза, че е бламиран с всички решения, подкрепени от така нареченото "ново дясно мнозинство".

Кметът Славчо Атанасов е член на ВМРО, но  вече не се ползва с подкрепата на ощинските съветници от ГЕРБ.

От своя Илко Илиев от ВМРО бе избран за председател на общинския съвет на мястото на пловдивския лидер на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев.