БСП пак критикува управляващите. Тодор Байчев атакува МВР, тъй като със закона за частната охранителна дейност се раздържавявало силовото ведомство. Законът за частната охранителна дейност подарявал светая светих на сигурността, според червения депутат.

Законът е една абдикация на държавата за грижата за българските граждани, смята Байчев. Този закон е обида към служителите на МВР, подчерта той. Законът удостоверявал слабостта на управлението, по мнението му.

МВР не абдикира, уверява Валентин Радев

МВР не абдикира, уверява Валентин Радев

Радев е поискал анализ на съседните страни какъв е балансът между полиция и частна охрана

Полицаите се оказвали твърде скъпи на държавата и затова в МВР влизали частни интереси. Държавата се продава, притеснен е червеният депутат. Стигнахте твърде далеч, държавата не е ваша, за да се разпореждате с нея, обърна се Тодор Байчев към мнозинството.

Едва ¼ от домовите кражби са разкрити. Около 5 милиона лева са отнети от престъпниците от гражданите през миналата година. Социалистите обаче нямало да стоят безучастни.

Арнаудова: Законът за частната охрана може да доведе до разпад на държавността

Арнаудова: Законът за частната охрана може да доведе до разпад на държавността

Само високата скорост е причина за трагедията в Хитрино, смята говорителят на Цацаров

ГЕРБ отговориха на червените веднага, като ги обвиниха, че се заиграват със страха на хората. Мануил Манев посочи, че са опасни за държавата, а и изнасяли неверни данни. Няма нито една крачка на отстъпление от задълженията на МВР, според Манев.

Нямало дума в закона, който да отнема права на гражданите и на МВР. Не трябвало да се яхва политически вълната, защото това било опасно за националната сигурност, по думите на Манев.

Именно левицата продала и закрила единствената структура на МВР с право да охранява частната собственост. Именно при кабинета Орешарски, според гербера, имало отстъпление от дейността на МВР.

Социалистът Антон Кутев се засегна от тона на Мануил Манев. Герберът не си сдържал нервите. Да спазваме децибелите, настоя Кутев.

Припомняме, в понеделник, 12 март, главният прокурор Сотир Цацаров, а след него и президентът Румен Радев сезираха Конституционния съд относно спорните текстове в Закона за частната охранителна дейност.

По думите на президента "държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии".

На 19 януари и ДБГ поискаха президентско вето върху Закона за частна охранителна дейност. От партията призоваха президентът Радев да сезира и Конституционния съд за тълкуване на част от текстовете.

В края на януари работодателите също поискаха президентско вето върху този закон. Техните мотиви бяха различни - искат по-лек лицензионен режим за частната охранителна дейност.

Стана ясно и че самите охранителни фирми имат забележки по отношение на закона.