Днес в 43-ото Народно събрание ГЕРБ и БСП направиха грозен политически цирк, с който върнаха нивото на дебат обратно в 42-ия парламент. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него това не е случайно, а било елемент от съгласуваната стратегия на двете партии за взаимна политическа легитимация и бъдещо съвместно управление.

Припомняме, че темата за има ли спрени евросредства за земеделието или не доведе до яростен сблъсък между управляващи и опозиция в първия пленарен ден в седмицата.

Има спрени европари на България, но не много, обяви Брюксел

Има спрени европари на България, но не много, обяви Брюксел

Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни превантивни мерки

Червените показаха писмо от ЕК, в което според тях се твърдяло, че комисията не вярва на сертифициращия орган по Програмата за развитие на селските райони. Социалистите настояха за предсрочни избори.

Герберите не закъсняха с реакцията си. Цвета Караянчева обяви, че от медиите се сипят лъжи от една провалила се партия. Тя твърди, че Министерството на земеделието е направило чудеса, за да тръгне земеделската програма. ГЕРБ извика земеделската министърка Десислава Танева с платежни в НС за доказателство, че няма спрени европари.

В социалната мрежа тъмносиният лидер Радан Кънев изтъква, че и двете страни по скандала – БСП и ГЕРБ, са говорили глупости и са демонстрирани невежество. Той искал да представи малко документи и истини по днешния патетичен парламентарен скандал.

Кънев твърди, че истината е, че спрени пари няма и спряна програма няма. Истина било и че Държавен фонд „Земеделие” работи и отчита непрозрачно, при високо ниво на корупционен риск. Това си го знаем..., пише Радан Кънев. По тази причина ДФЗ подлежал заедно с разплащателните агенции на Франция и Италия на по-задълбочена проверка и последващо решение за уравняване. По думите на Кънев лоша новина засега няма, но била възможна на следващ етап.

Той публикува и статия от портал „Европа” с решението на ЕК от 30 май 2016 година относно уравняването на сметките на разплащателните агенции на държавите членки във връзка с разходите, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) за бюджетната 2015 година.