По примера на заседанията на Народното събрание, които се бойкотират, така и в Столичния общински съвет също стана горещо - групите на "Възраждане" и на БСП напуснаха заседанието на градския парламент. Причините - демонтажът на МОЧА и кандидатът на ПП-ДБ-СС за председател на СОС Грети Стефанова.

По време на откриването на заседанието на градския парламент, на което присъства и кметът на София Васил Терзиев, общинските съветници събраха кворум. Общинарите обаче не пропуснаха да се скарат за избора на председател на СОС. ПП/ДБ/СС предложиха Грети Стефанова за председател на Столичния общински съвет (СОС). Аргументът - Стефанова можела да отпуши работата на градския парламент, за да бъдат приети план-сметката и бюджетът на София. Към настоящия етап яснота за формиране на управленско мнозинство липсва, посочи общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

Той напомни как в Народното събрание е бил избран Вежди Рашидов за председател на парламента, тъй като парламентарно представители партии не могли да излъчат мнозинство в законодателния орган. Колкото повече блокажите на СОС продължават, толкова повече всички стават отвратителни на хората. Всички губим, призовавам си за разум, призова Бонев общинските съветници.

Бонев заяви, че в София се пише история, но тази история не е добра за институциите, които защитават обществения интерес, и те не смогват да надмогнат политическия си интерес в името на това да се работи по проблемите на хората. Ако няма избран председател на СОС - хората няма да видят канализация, инфраструктурни проекти и подобрения, които всяка една от партиите има в програмите си, посочи Бонев.

"Васил Терзиев даде ясно да се разбере, че има много пари, които ще бъдат изгубени, ако продължаваме със следизборната депресия", предупреди Бонев. Той се надява пречката за избор на председател на СОС да бъде преодоляна и да не се изказват повече високопарни думи.

ГЕРБ няма да допуснат "ала бала" в СОС

ГЕРБ няма да допуснат "ала бала" в СОС

Няма да подкрепят и Грети Стефанова за председател на градския парламент

Карлос Контрера от групата на ПГ "Патриоти за София", заяви, че ако не му се дава думата, си е приготвил мегафон. Той не е съгласен, че Грети Стефанова е подготвена да бъде пръв между равни в градския парламент. На пет ракии ли предлагате госпожа Стефанова за председател на Столичния общински съвет, запита Контрера. Според него Грети Стефанова по "болшевишки" няма да дава думата на общинските съветници, с което декларира, че няма да подкрепи нейната номинация.

Прошко Прошков от групата на ГЕРБ в СОС заяви, че неговата група няма да подкрепи Грети Стефанова за председател на градския парламент.

Председателят на БСП-София Иван Таков посочи, че по това време на годината хората транжирали прасе, а пък управляващите - Паметника на Съветската армия. БСП ще е гласът на разума и няма да решава вътрешно коалиционни семейни конфликти. Таков не е изненадан от думите на ГЕРБ за червени сватби в СОС, но общинските съветници не могли да продължават да бъдат свидетели на беззаконие, което се случва в центъра на София. Министерство на културата издаде акт за нарушение на МОЧА, напомни Таков и призова кметът на София Васил Терзиев незабавно да спре демонтажа на монумента.

"Какво ще направите, след като си легнете под пухените завивки с ГЕРБ", заяде се Таков с общинските съветници на ПП-ДБ-СС София. Той уточни, че днес БСП-София няма да издигнат кандидат за председател на СОС, а мотивът - продължаващото беззаконие с демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Дебатът продължава.