Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков. Причината - издадена странна заповед, според която председателят на парламента нарежда кръгли маси, брифинги, пресконференции, среща с журналисти да се провеждат само по мотивирано предложение на председателя на парламентарна група или комисия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че за да се среща с журналисти или външни лица, трябва да се иска разрешение от председателя на парламента. Такова чудо не се е случвало в парламентарната история на България, възмутена е тя.

Снимка 661793

Източник: news.bg

"Това е безпрецедентно и погазване на правата на опозицията, затваряне устата на хората, които не са съгласни с начина на управление на държавата. Затвориха парламента за 1 месец, отнеха ни правото за парламентарен контрол и сега тази абсурдна заповед. Искаме му оставката" , категорична бе Нинова.

Нинова все пак уточни, че е поискала извънредно заседание на Комисията по енергетика, за да покаже на журналистите доклада за "Боташ". Ако обаче новата заповед спре социалистите да говорят пред медиите, те обявиха, че ще представят договора, ако трябва и на тротоара пред парламента.

Според нея има смисъл да се иска оставката на председателя на парламента 4 дни преди края на 49-то Народно събрание, тъй като това, което се случвало, било прецедент. "Не съм искала разрешение да съм пред вас и в момента той може да ме накаже, защото не съм искала брифинг", притеснена е Нинова.

Тя добави още, че силово се налага цензура и се иска разрешение за всяка една публична проява на депутати. Това е просто още един опит за налагане на цензура.

Припомняме, че заповедта на Росен Желязков излезе вчера, с която се направи промяна на чл. 22 ал.7 от Правилника за работа на Народното събрание.. Допълнително, БСП обявиха в четвъртък, че днес смятат да направят публичен доклада от комисията за договора с Боташ, който така и не влезе в дневния ред.

ПП мисли за оставката на Росен Желязков заради казуса с НЗОК

ПП мисли за оставката на Росен Желязков заради казуса с НЗОК

С удоволствие Кирил Петков щял да подкрепи вота на недоверие срещу служебното правителство

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков не знае кои партии му искат оставката и най-вече - за какво.

Желязков призова да се чете с разбиране - текстът единствено ограничава възможността на депутатите да правят в предизборната кампания срещи и да се използва сградата на Народното събрание за предизборни цели.

Според Желязков 240 народни представители не могат да използват сградата на Народното събрание за предизборни цели. Иначе парламентарни групи и комисии ще продължат да имат неограничена възможност да използват парламента и да говорят пред медиите.

"Корнелия Нинова по всяко време може всичко, защото е Корнелия Нинова. А разликата е, че не може да направи отбелязване на бележита годишнина на БСП в сградата на Народното събрание", уточни Желязков в детайлни какво предвижда заповедта.

Иначе срещите на народните представители с журналистите по никакъв начин не били забранени.

Росен Желязков посочи, че всички инициативи извън законодателната програма на парламента са предизборни. Има много случаи народни представители от всички парламентарни групи да искат да резервират зали по въпроси от дневния ред на обществото с искане за служители, техника и мултимедия, без да е ясно какви са тези срещи. Затова прецених, че по време на предизборната кампания може да става само от името на парламентарните групи и парламентарните комисии, обясни още Росен Желязков.