ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с турската компания Боташ. Това обяви пред медиите в Партийния дом лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя скочи срещу това, че докладът на временната комисия не се вкарва в дневния ден на законодателния орган. Затова утре от 11.00 часа в зала 1 левите ще направят представяне на Доклада от временната комисия пред медиите. Даже обмислят да поканят и представител на държавното обвинение да види на място за какво става въпрос.

БСП смятат също така да го дадат на прокуратурата, включително и на Европейската прокуратура.

Няма да оставим този случай да бъде заметен, закани се червеният лидер, а който го е подписал , да си понесе отговорността.

Корнелия Нинова настоя и че всичко може да се предоговори при желание от двете страни.

Припомняме, че вчера БСП, Възраждане и ПП-ДБ поискаха в пленарна зала да се гледа доклада на временната комисия за договора с "Боташ", но по информация на Росен Желязков докладът на комисията не бил готов. Затова текстът не влезе в дневния ред.

Комисията "Боташ" беше създадена през декември 2023 г., с председател Жечо Станков, като представител на ГЕРБ. Самият договор бе подписан по времето на служебното правителство с премиер Гълъб Донев и енергиен министър Росен Желязков, договорът е със срок 13 години и още по време на анонсирането му срещна критиките на редица енергийни експерти, тъй като задължава за дълго време държавата ни. Има и съмнения, че договорът е опит да се заобиколят европейските политики за диверсификация, както и да се преодолеят ограниченията за търговия с Русия. 

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ

Мартин Димитров иска договорът да се предоговори

Още през октомври 2023 г. Европейската комисия информира, че е изпратила писмо до българското дружество "Булгаргаз" относно споразумението му с турската газова компания "Боташ", заради съмнения за нарушаване на европейските правила за защита на конкуренцията. Правителството на Николай Денков пък от своя страна потвърди, че разглежда възможността да предоговаряне на клаузи по договора, тъй като не са изгодни за страната ни.

От БСП поискаха оставката на ръководството на "Булгаргаз" Деница Златева именно заради този договор и въпреки че е член на социалистите, като реално я получиха вчера

Преди БСП темата коментираха и от "Продължаваме промяната - Демократична България", които определиха действията на ГЕРБ като партизански, както и от "Възраждане", които настояха докладът да се гледа в пленарна зала до края на април месец. 

Росен Христов заплашва да съди държавата за обвиненията за договора с "Боташ"

Росен Христов заплашва да съди държавата за обвиненията за договора с "Боташ"

Той е готов да заведе дело в Страсбург за политическо преследване