БСП са внесли искане в парламента утре по време на заседанието да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. Това обяви на пресконференция на "Позитано" 20 лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Хаос и нова криза с въвеждането на тол системата. Това е поредният провал на правителството на Бойко Борисов, тъй като има напрежение в цялата страна", каза Нинова. 

Нанков брани тол системата от нападки и хакерски атаки денонощно

Нанков брани тол системата от нападки и хакерски атаки денонощно

Ще ме извинят колегите от БСП, контролът на тях винаги им е куцал

Тя посочи, че протестират в София, Пловдив, Русе и други областни градове.

Мотивите за това искане са заради "некомпетентност и икономически интереси, за които трябва да плащат хората с ниски доходи".

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Премиерът можел да се разправи с всеки за един следобед

Нинова добави, че всъщност не АПИ, а решение на Министерски съвет, подписано от Борисов, е определило пътищата, за които трябва да се плащат винетки.

"АПИ изпълнява това решение, слагат рамки, камери, глобяват и т.н. Хората излизат на протести и вместо премиерът да отмени решението, изпраща директора на АПИ като глашатай, за да убеждава хората да не изпълняват решението на МС. Абсурдна ситуация", анализира Нинова.

БСП поиска да се отмени решението на МС. "Но идва друг проблем - кой ще поеме разходите за тези отсечки, общините нямат предвиден бюджет за това, а отговорността е прехвърлена на тях", каза Корнелия Нинова.

В Нови Искър излизат на протест заради винетките

В Нови Искър излизат на протест заради винетките

Въпреки че са част от Столичната община, им изискват винетка за пътуване до София

ГЕРБ обаче направили контра на БСП и внесли след тяхното искане за изслушване на премиера, искане за изказване на регионалния министър Петя Аврамова, стана ясно от думите на лидера на БСП.

Тя даде думата на Манол Генов, който посочи проблеми за превозвачите, вследствие от въвеждането на тол системата. "Срутва се тол системата, държавата се дистанцира от това, което трябва да върши, и в момента въвеждането й е среда за монопол и безконтролност. Излиза въпросът кой държи контрола и кой взема таксите. Поставят се условия на превозвачите - на един да събират между 15 и 16 лв., други поставят условия за банкови гаранции, спъва се бизнесът на превозвачите", каза Генов.

Шефът на АПИ докладва за обиколката по поръчение на Борисов

Шефът на АПИ докладва за обиколката по поръчение на Борисов

Той се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево

Георги Свиленски, член на транспортната комисия в парламента, добави: "Знаехме, че по този начин въведена, работейки скрито и на тъмно, няма как да тръгне тол системата. Беше предложена вид система, която струва 200 млн лв., аргументите бяха, че ще се таксува 85% от пътната мрежа".

И в тази връзка Свиленски зададе въпроса: "Купуваме нещо много скъпо, да гледаме нещо много велико за 2 800 км, което ще се контролира от 1200 контрольори".

Депутатът поиска утре в парламента да се яви Борисов, а не Петя Аврамова, тъй като тя не знаела нищо, а за неин отговорник премиерът лично е назначил да отговаря заместника й Николай Нанков.

АПИ уверява, че няма монопол за тол системата

АПИ уверява, че няма монопол за тол системата

Според него браншът се притеснявал от това, че нямало достатъчно време, нямали бордови устройства

"Не го призоваваме, молим го най-културно да уважи парламента и да разясни ситуацията с тол система. Да не се крие, да не се страхува", призова още веднъж Свиленски.

От своя страна Димитър Танчев посочи още един проблем, че има брой несъответствия между пътните знаци и общия устройствен план, според което АПИ слага табели.

"Нека сега Борисов да дойде и да обясни кой не си е свършил работата", призова и Танчев.