Наслушахме се на стъкмистика и изкривени статистически данни за тол системата. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция - отговор на обвиненията на БСП, че тол системата е "безхаберие".

"Функциите на тол системата не се ограничават до това има ли някой винетка или не, или в маршрутни карти на превозни средства, тя е инструмент на държавата, не само за генериране на цифри, а основно средство на държавата в борбата срещу сивия сектор", категоричен бе Нанков. 

БСП искат да чуят Борисов за тол системата и неговия подпис

БСП искат да чуят Борисов за тол системата и неговия подпис

Хаос и нова криза предстоят, пореден провал на правителството

Членът на УС на АПИ проф. Олег Асенов даде пример, че благодарение на контрола, въведен от тол системата, вчера е било заловено превозно средство, което вместо с 28 тона, се движило с 57 тона.

"Години наред се готвя за този проект и той е венецът на моята работа и в никакъв случай не съм съгласен с думата "безхаберие". 800 души са в Националното управление, 650 човека са на терен с превантивна функция", каза той. 

АПИ уверява, че няма монопол за тол системата

АПИ уверява, че няма монопол за тол системата

Според него браншът се притеснявал от това, че нямало достатъчно време, нямали бордови устройства

А 105 млн. лв. били събраните до днешна дата пари, което е 1/3 от прогнозата за електронните винетки за годината.

Нанков увери, че реални резултати от тол системата ще има още през настоящата година.

"И именно това е една от предпоставките за сериозния отпор, на който сме свидетели. Нападки и хакерски атаки денонощно. 10 000 опита за секунда за регистрация на електронна винетка и верификация", каза зам.-министърът.

Нанков съобщи още, че четвъртък ще се уточни търговски механизъм, в който ще се опитат да бъдат удовлетворени претенциите на българските превозвачи по отношение на ценовите диапазони.

Няма да има отлагане на тол системата, увери регионалният министър

Няма да има отлагане на тол системата, увери регионалният министър

От 1 март тя ще стартира за моторните превозни средства над 3,5 тона

Николай Нанков даде подробно обяснение и за винетките.

"Пътищата за винетки са такива от въвеждането им на хартиените стикери. Просто сега контролът е завишен и има камери и полиция. Тоест, нищо ново под слънцето. Ще ме извинят колегите от БСП, контролът на тях винаги им е куцал, когато са били властимащи", категоричен бе Николай Нанков. Той каза, че общини са подали вече претенциите си и предстоят още в четвъртък да се сключат споразумения.

Той бе категоричен, че от 1 март системата стартира със завишено внимание по закупуване на транзитни карти по отношение на всички транзитно преминаващи. А максимално бързо в рамките на утрешния ден ще трябва да бъдат стиковани позициите между два доставчика на услуги и Националното управление.

"Поддържането на тол системата е основен въпрос, досега тестовете показват, че е успешна", каза още зам.-министърът, добавяйки, че след 6 месеца ще бъде предоставен пълен анализ.

Фандъкова не очаква по-скъп билет за градския транпорт заради тол системата

Фандъкова не очаква по-скъп билет за градския транпорт заради тол системата

Половин млн. лева били нужни на СО, за да поеме поддръжката на републиканските пътища около София