БСП и ГЕРБ се скараха за бившия регионален министър Николай Нанков.

Социалистът Христо Проданов поиска бившия регионален министър Николай Нанков да се яви в пленарната зала по време на дебатите за ТОЛ системата.

От ГЕРБ не го дадоха с мотив, че настоящият регионален министър Петя Аврамова е в Народното събрание.

"На какво основание да извикаме зам.-министъра", недоумява герберът Димитър Лазаров.

От БСП поискаха и временна комисия за ТОЛ системата. Червените настояват комисията да е в състав от двама депутати от всяка народна група и да работи два месеца.

Герберът Александър Ненков предложи на свой ред Народното събрание да задължи министъра да създаде до края на март Обществен консултативен съвет и на всеки два месеца регионалният министър да се представя информация за въвеждане на ТОЛ системата.

Социалистът Георги Свиленски пък запита дали е изнудвана фирмата изпълнител за въвеждането на ТОЛ системата. 

Поради тази причина от БСП искат Анкетна комисия, която не да разследва, а да види всички обстоятелсва по обявяването на обществената поръчка за ТОЛ системата. 

"Важното е парите да бъдат изконсумирани и да бъдат насочени правилно", обясни Свиленски.

Той посочи, че ако регионалният министър е отговорила на няколко въпроса миналата седмица, сега нямало да се за занимават с тази тема.

Александър Ненков се противопоставя на създаването на Анкетна комисия, която да разследва обществените поръчки. Според него това е абсолютна намеса на другите институции.

"Самият факт, че на ден повече от 1 500 автомобила се проверяват, купуват се електронни винетки, сложените стари винетки също важат и това означава че сме на прав път", подчерта той.

От лятото предстои въвеждането на електронна система за отчитане на големите тежкотоварни превозни средства.

"Това е една жива система, която се нужда от много работа, обучение на екип, изчистване на грешките", обясни герберът Александър Ненков.