Според БСП тол таксите за камионите са абсурдни. Те трябва да се намалят на 48 лева за маршрута София-Бургас, за който от ГЕРБ искат 157,20 лева. Това заяви депутатът Димитър Данчев на брифинг в централата на партията.

От левицата подкрепят идеята за въвеждане на електронната толсистема, която тежкотоварните превозни средства да се таксуват на изминато разстояние, а не за време, както беше до сега с винетките.

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

БСП готови да обжалват решението за Боил Банов

"Продължаваме да настояваме, че таксуването трябва да е социално справедливо, което включва определяне на ясни цели, ефективност при събирането и изразходването на събраните средства", каза Данчев. Поетапното въвеждане на тол такса се предвижда първоначално да бъде за магистралите и за първокласните пътища.

От БСП смятат, че МРРБ и АПИ дължат обяснение за какво се изразходват онези 15% от приходите от толтакси, които ще отидат за издръжка на системата, както и за това на каква база бяха определени онези 7% от приходите, които отиват за т.нар. национални доставчици на услуги - частни компании.

5 кандидати за концесията на летище "София"
Обновена

5 кандидати за концесията на летище "София"

Аерогарата ще бъде отдадена за 35 години

На брифинга бе засегната и друга тема. Депутатът Георги Свиленски заяви, че управляващите скрито от медиите са отворили офертите за концесията на летище "София".

"Да, ГЕРБ така правят законите, за да се удовлетворят интересите на някой купувач. От БСП са категорични, че летище София ще бъде дадено на близка до нас държава", заяви Свиленски.

Пистата на Летище София е в много добро работно състояние

Пистата на Летище София е в много добро работно състояние

Почиствана е 6 пъти и е пръскана с антиобледенителни вещества

Той запита дали вече е отпаднала заплахата за националната сигурност след скритото отваряне на офертите.

Според Свиленски всички концесионни такси, които трябва да бъдат поети от концесионера, ще бъдат включени в летищните такси. Това по думите на БСП означава, че всеки един ползвател на летището ще плаща за концесията.