Цялата парламентарна група на БСП напусна възмутено пленарната зала в Партийния дом. Причината - решението на мнозинството да дарим дефектни ракети от комплекса С-300 на Украйна.

"Прави се опит за пореден път да бъде обезкървена българската армия и да бъдат дарени на украинската страна последните модерни защитници на българското небе ЗРК С-300", заяви Атанас Зафиров от партията-столетница.

И подчерта - днешното решение представлявало на практика "празен чек", а никой не знаел какви количества ще дадем на Киев. Но със сигурност военното министерство имало намерение да дадем много повече от това, което заяви по-рано началникът на отбраната адмирал Ефтимов - 3-5% от наличните количества.

"Не сме удовлетворени от това, което чухме, но не бива да търсим отговорност от военното ръководство. Те информираха, че не знаят какво и колко ще се дава, от тях се изисква да дадат справка с какво и колко разполага България. Те са си изпълнили задължението, оттам нататък решението е на правителството и политическото ръководство", заяви на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта още - до момента страната ни не е получила нито лев компенсация от ЕС заради оръжията, които даваме на Украйна. Това са потвърдили военните, изслушани в рамките на закритото заседание.

Припомняме, че от сутринта парламента се занимава единствено с решението, гласувано вчера във ресорната комисия, да се предостави дефектното оборудване на украинската армия. Цяла сутрин по настояване на "Възраждане" и БСП се настояваше министър Тодор Тагарев да дойде да обяснява в парламента, въпреки че предложението не изхожда от Министерски съвет, а от група депутати. В Партийния дом дойдоха началника на отбраната адмирал Емил Евтимов и бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили, като тяхното изслушване бе при закрити врата.

Припомняме, напускането под строй е прийом на ПГ на БСП под ръководството на Корнелия Нинова. В рамките на 44-то Народното събрание това беше правено поне три пъти. 

Депутатите спорят защо в армията има дефектни ракети

Депутатите спорят защо в армията има дефектни ракети

БСП настоява министър Тагарев да дойде в пленарната зала