В последния момент социалистите решиха да проведат Националния съвет на партията онлайн и неприсъствено днес. До вчера информацията беше, че Пленумът ще се проведе на "Позитано 20" в 11 часа. Това обаче бе променено късно снощи и е взето решение всички обсъждания да се проведат "дистанционно и на подпис", научи news.bg. Причините да не се съберат на Позитано 20 са съобразяване с пандемичната обстановка и деня за размисъл.

С лаконично съобщение от пресцентъра на БСП съобщиха, че със 103 гласа "за" и 19 "против" Националният съвет е гласувал да даде мандат на Корнелия Нинова да преговаря за съставяне на правителство с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ".

Корнелия Нинова също така остава председател на партията, докато Конгресът не се произнесе с приемането на оставката й, а самият Конгрес ще се проведе на 22 януари 2022 г.

Заседанието на Пленума се провежда на подпис, от пресцентъра отказаха да уточнят дали то продължава или не. 

По информация на news.bg обаче заседанието продължава с избора на преговорен екип. Информацията за избора на неговите членове се очаква.

Заради ненадейното решение Пленумът да бъде неприсъствен, news.bg потърси някои от членовете, за да разкаже как се състои и протича гласуването в БСП. "Никой няма информация, тя е строго секретна, под охраната на Корнелия Нинова е", каза Антон Кутев. Той обясни, че до членовете на НС на БСП вчера е получен имейл около 15.30 часа, в който пише, че ИБ на НС на БСП е взел неприсъствено решение на 18.11.21 г. за провеждане на неприсъствено НС на БСП в два дни - 19 и 20 ноември (факсимиле).

Аз днес гласувах в 14 ч., те три часа преди това изнесли колко от членовете са "за" и колко "против", което означава, че не могат да сметнат моя глас. Това, че тя е събрала 103-ма "за", трябва да знаем кои са и това не е вярно, защото аз не бях гласувал - с мен вече са 19, обясни Антон Кутев.

Това е вътрешнопартиен проблем, заобикаляне на устава, това заседание не биваше да се провежда по този начин, трябва да бъде присъствено, трябва да се обсъди, това е мандат на правителство, не е еднакво как ще участваш в него, да се обсъдят червените линии, ако има крайно десни решения, анализира още Кутев.

Проблемът е, че няма разговор, че ключови неща за държавата се решават без да се води диалог, категоричен е той и уточни, че членове на НС на БСП ще искат справка кой е гласувал и от там трябва да я дадат. Става дума за важни неща, те правят всичко възможно да не се стигне до информацията, каза още веднъж той.

Иначе Кутев обясни, че гласуването сред членовете на БСП още продължава - възможността е да се изпратят отговорите в имейл или да се отиде на "Позитано" 20.

Избраха Корнелия Нинова за председател на ПГ на БСП

Избраха Корнелия Нинова за председател на ПГ на БСП

Тя ще оглави екипа за преговори за съставяне на правителство

БСП остана четвърта политическа сила за 47-то Народно събрание на проведените втори поред предсрочни парламентарни избори на 14 ноември. Червената партия отбелязва постоянен спад на броя свои избиратели, които падават гласа си. БСП обаче остава и най-голямата парламентарна група, чиято подкрепа за правителство могат да получат победителите от изборите от "Продължаваме промяната", тъй като ИТН останаха на пето място, а ДБ на шесто. 

Едновременно с това партийният живот не е спокоен откъм критики спрямо лидера й Корнелия Нинова, която е и в дългомесечни търкания както с т.нар. вътрешна опозиция, така и по отношение на подкрепящите за втори мандат двойката Радев/Йотова.

Антон Кутев подаде оставка като говорител на служебния кабинет на Янев

Антон Кутев подаде оставка като говорител на служебния кабинет на Янев

Във връзка с преднамерено предизвикани предизборни спекулации

След резултата от изборите Корнелия Нинова обяви, че подава своята оставка, но това не е първата такава, която тя депозира пред партията.