Борисов имал сценарий в главата за втория тур. Това предположи червеният депутат Георги Свиленски по време на пресконференция в партийната централа по повод сутрешното интервю на министър-председателя. БСП и кандидатът на кмет Мая Манолова отговориха по едно и също време на Борисов.

За този сценарий левите разбрали сутринта. Това е пушилка два дни преди изборите, категоричен бе Свиленски. 100 000 българи са се отрекли за четири години от господин Борисов и неговата политика, каза социалистът. 150 000 българи повече за припознали политиките на левицата за изминалите четири години. Червените отново представиха анализ на ромските секции. 81% от вота в тях е за ГЕРБ. Кой купува гласове в Силистра, Пазарджик, Септември, Монтана, Велинград, квартал "Филиповци", попита Георги Свиленски. Според него кметовете на ГЕРБ ще бъдат избрани именно с такива цигански гласове.

Борисов разкри каква ромска уйдурма готви Манолова на Фандъкова

Борисов разкри каква ромска уйдурма готви Манолова на Фандъкова

Братя Галеви отвън й помагали

По мнението му циганите били принудени да гласуват така, защото най-вероятно им се плащало. 600 000 са недействителните бюлетини, притеснени са от "Позитано" 20. Затова и от БСП напомниха, че настояват за машинен вот.

Свиленски пита дали Бойко Борисов е провел среща с водещи бизнесмени да оказват натиск за определени кандидати. За пример той даде Перник и Христо Ковачки. МВР също взело участие в изборния процес и затова левите питат докога силовото ведомство ще се намесва грубо в изборния процес. Най-упорито МВР мачкало преди втория тур. Според Георги Свиленски обаче там, където силовото ведомство мачкало леви кандидати, те печелели на първия тур.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов също вижда натиск в столицата. Невалидните бюлетини са важен инструмент за манипулиране на изборите, подчерта той. Невалидният вот бил целенасочена акция, по думите му. В столицата 5% от вота за БСП е недействителен. По мнението му изборите не са били честни и почтени. Машинното гласуване в голяма степен решава проблема с манипулацията на вота, по думите на Паргов. На втория тур идвала битката между ненормалното и фалшивото и нормалното и доброто, според него. Няма сценарий "Волуяк", каза той.

Левите призоваха премиера да подаде сигнал в съответните институции за човека, който му е искал 3 милиона лева, за да му помогне в кметската кампания преди години. Той явно не се усети какво каза, подчерта Георги Свиленски в отговор на въпрос на News.bg. Господин Борисов трябва бързо да отиде до съответните органи и там да каже съответните букви, настоя социалистът. Господин Борисов да ходи да подава сигнала, а не сутрин да говори глупости по телевизора, настоя още червеният депутат.