Председателят на Градския съвет на БСП в Пловдив Захари Георгиев получи мандат да преговаря с ВМРО за сключване на споразумение за управлението на града.

Обсъждането на проектодокумента е насрочено за понеделник.

Преговарящите от БСП ще настояват в основата на споразумението да бъде програмата, с която левицата се яви на местните избори миналата година.

Общинската организация на пловдивските социалисти e решила на пленум късно снощи при положителен резултат в преговорите стопанската дейност в община Пловдив да бъде поета от Александър Константинов.

Припомняме, лидерът на съветниците от левицата в града Николай Радев очерта пред БСП три възможности - да сключи коалиционно споразумение с ВРМО за участие в управлението на общината, да подпише меморандум, според който помага експертно, но няма пряко участие във властта, или пък да остане в опозиция.

Според Радев най-малко вероятно бе БСП да остане в опозиция.

Приносът на левицата в управлението на града, по думите му, ще е с добре подготвени кадри, както и с лобиране пред централната власт за повече средства за града.

Ако влязат в управлението, от БСП ще искат намаляване наполовина на заместник-кметовете и увеличаване правомощията на шефовете на дирекции в общината.

Настоящият кмет на града Славчо Атанасов, който е дългогодишен член на ВМРО, бе избран след споразумение с ГЕРБ.
Припомняме, след като коалицията се разпадна, се заговори за реално влизане "без избори" на БСП в управлението на града - за първи път от началото на демократичните промени в Пловдив.

Славчо Атанасов каза, че е бламиран с всички решения, подкрепени от така нареченото "ново дясно мнозинство".
Като площадка на експеримент за предстоящите парламентарни избори, политическите раздвижвания в Пловдив бяха коментирани от партиите, общинските съветници и анализаторите.  

От своя Илко Илиев от ВМРО бе избран за председател на общинския съвет на мястото на пловдивския лидер на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев.