БСП притеснени от разпространението на африканска чума по свинете. Ситуацията се разраства с часове, заяви Пенчо Милков на брифинг в Народното събрание.

За социалистите обаче ситуацията не е изненада. От години левите алармирали, че заразата е в Румъния. Споделяли за мерките, които се предприемали в северната ни съседка.

Екарисажите са затворени, алармира Милков. Как ще се унищожава биологичният материал, питат левите. Още преди две години експертите предупреждавали, че заразата ще влезе и у нас. Според червените липсвал контрол над вноса на свинско месо, както и контрол над фуража от Румъния.

Правехме предложения, но не ни чуха, подчерта социалистът. Той е категоричен, че в случая става въпрос за немарливост и некомпетентност.

Затова столетницата търси отговорност. Унищожавал се цял сектор като свиневъдството.

БСП иска отговорност от земеделския министър, началника на БАБХ, ръководителя на централния епизоотичен съвет.

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение
Обновена

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение

Предстои умъртвяване на всички животни

От ГЕРБ моментално отговориха на критиките на социалистите.

Според тях опозицията се опитва да политизира проблема с африканската чума по свинете и да всява страх сред хората.

Властите са взели всички мерки, заяви депутатът от ГЕРБ Мария Белова.

За подобно заболяване няма ваксина, поясни Белова. Призоваваме политиците да не политизират темата, настоя тя. Не трябва да се търси политически дивидент от проблема. Трябва да се работи така, че да не се зарази цялата държава и цял един бранш да бъде унищожен.

Георги Станков, който е и ветеринарен лекар, похвали мерките на БАБХ. Единственият начин, по който може да се предотврати заразата, е като се унищожат заразените животни. За пръв път три министерства работели в такъв синхрон, според герберите. Държавата предприела максимално възможното.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че е открит вирус на африканска чума в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско. 

Според бившия заместник министър на земеделието и настоящ депутат Бюрхан Абазов разпространението на заразата е нелогично. Той е на мнение, че  прасетата се заразяват от фуражи.

Преди това огнище на африканската чума беше открито в свинекомплекс в Русенско. 

Ден по-късно, на 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Може да поискаме помощ от ЕК за чумата по свинете
Обновена

Може да поискаме помощ от ЕК за чумата по свинете

Парите ще са за обезщетение на стопаните, процедурите са тромави, заяви Асим Адемов