Оставката е индивидуален акт, негова лична воля и изява. С тези думи Валери Жаблянов от БСП за България се обърна към народните представители по време на дебатите за оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Делян Добрев да не се хваща на комунистическите уловки, съветват съпартийци
Обновена

Делян Добрев да не се хваща на комунистическите уловки, съветват съпартийци

"Не скачай от борда на този кораб, защото ако скочиш, червените акули ще те изядат във въздуха"

"Ние сме наследници на един тежък период от нашата история - периодът на прехода", посочи Жаблянов. Той настоя, въпреки остротата на политическия момент, да бъде намерен балансът между политическото и личното. Жаблянов призова да направим така, че този период да отиде в страниците на учебниците, когато "нашето общество помъдрее достатъчно". Той призова народните представители да се опитат да излязат по достойнство от създалата се ситуация.

Герберите в страната застават зад Делян Добрев

Герберите в страната застават зад Делян Добрев

Призовават ГЕРБ да не приеме оставката му

Жаблянов настоя, че преди повече от две десетилетия БСП, наследница на БКП, се е отказала от модела на партията държава. "Ние бяхме партията, която инициира сегашната Конституция", посочи Жаблянов и изтъкна, че ГЕРБ били използвали държавата, за да създадат партията си. Това Жаблянов определи като "грешка от стратегически характер".

Той подчерта фундаменталните различия между левицата и десницата и визира устройството на политическата организация. "БСП извървя този дълъг път, за да се реформира", посочи още Жаблянов.

"Уважаеми български спортисти, считам, че постиженията в спорта са изява на индивидуалната воля и дух", обърна се Жаблянов към депутатите. "Всеки иска доброто за България. Да не превръщаме политиката в спорт", призова Жаблянов и изтъкна, че спортът е благородна кауза. Спортът е аристикратичен поглед върху съревнованието и усъвършенстването на човека.

Снежана Дукова от ГЕРБ репликира с думите, че съпругата на Жаблянов работела в МОН и имала договори, с които източвала бюджета на министерството.

БСП показа пипалата на Делян Добрев и в "Булгартрансгаз"

БСП показа пипалата на Делян Добрев и в "Булгартрансгаз"

Левицата вижда сериозна вътрешнопартийна криза в ГЕРБ

Антон Тодоров допълни информацията, изнесена от колегата му Дукова с информацията, че Жаблянова докато била в Министерство на икономиката и отговаряла за управлението на европейски фондове, все още е била и в управата на частни фирми. "Г-жа Жаблянова е попълнила невярна информация в декларацията за конфликт на интереси. С какво основание, с какви очи имате наглост да говорите за конфликт на интереси?" - попита Тодоров. "Мумията няма очи, за да вземе от вашето дебелоочие", допълни още той.

Има опасност това да се превърне в комедия, но заприличва на водевил, включи се Антон Кутев от БСП. Според него Елена Йончева задава точните въпроси за роднинските назначения в Хасково.

Цацаров обеща да разследва начина на задържане на Гуцанов

Цацаров обеща да разследва начина на задържане на Гуцанов

Главният прокурор заяви, че познава достатъчно добре казуса

Кутев припомни, че Добрев е обвиняем за АЕЦ "Белене". Припомни и как полицаи влезли в спалнята на Борислав Гуцанов с пушки да го арестуват пред децата му. А казусът Хасково според него не е моделът Добрев, а моделът ГЕРБ.

Смигване към властта направи депутатът от ДПС Велислава Кръстева. Явно всички обичат Делян, обяви тя, намеквайки за друг Делян - този в групата на ДПС.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се въздържа от отговор. Това било нейното мнение.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се включи в споровете. Народът мрази политиците от всички партии, по думите й. Хората вярват, че политиците идват на власт, за да се облагодетелстват или да обогатят роднините си. Защо е проблем на народа, попита Нинова. Ражда се послушна администрация, която под строй отива да гласува, смята тя.

Лидерът на Левицата не се съгласи с критиките на управляващите. Ако не се приеме оставката на Делян Добрев, това ще е бламиране на премиера Бойко Борисов, заяви тя и се обърна задочно към него: "Днес ГЕРБ ви сваля от пиедестала". Борбата с паралелната държава не е мракобесие, изтъкна соцлидерът в отговор на думите на Добрев.