Депутатите от парламентарната група "БСП за лява България" внесоха 60 подписа в Конституционния съд за отстраняването на заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов. Това съобщи Таско Ерменков на влизане в Конституционния съд.

Очакваме Конституционният съд да разгледа нашето искане и да определи, че свалянето му е било противоконституционно. Не искаме в парламента да цари безпринципност и да се смята, че там (в НС) се взимат незаконни решения, заяви Ерменков.

На въпрос дали Жаблянов ще съди България в Страсбург, той отговори, че този въпрос трябва да се зададе към самия него.

Припомняме, на 21 февруари 2018 г. депутатът от БСП Валери Жаблянов бе отстранен от поста зам.-председател на 44-ия парламент след гласуване. Това решение бе подкрепено с гласовете на депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Срещу решението се обявиха народните избраници от БСП. От ДПС дипломатично определиха гласуването като "фарс" и отказаха да участват.

Славчо Велков заплашвал Марешки за Жаблянов

Славчо Велков заплашвал Марешки за Жаблянов

Предложили на Марешки да участва в сделката за ЧЕЗ

Мотивите на ГЕРБ и ОП срещу Жаблянов са за негови изказвания. Първият - изказването му от трибуната срещу договора за приятелство с Македония, когато той определи като договора ни с Македония като "недоносче".

Поведението на доскорошния зам.-председател на БСП бе неуважително към жертвите на Народния съд, според ГЕРБ и ОП. Когато на 1 февруари, когато бе отбелязана паметта на жертвите на Народния съд и на т.нар. възродителен процес, Жаблянов каза че: "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

БСП подкрепи Валери Жаблянов
Обновена

БСП подкрепи Валери Жаблянов

Въпреки публикуваната му лична позиция за Народния съд

Припомняме, председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов бе категоричен, че Жаблянов демонстрира подигравателно отношение към жертвите на комунистическия режим, като припомни и че депутатът от БСП е бил и най-яростният противник на ратификацията на Договора за приятелство и добросъседство с Република Македония.

Образователен скандал си спретнаха от БСП и МОН

Образователен скандал си спретнаха от БСП и МОН

Експерт от МОН водел Съюза на репресираните

Депутатът на ГЕРБ Тома Биков два пъти поиска оставката на Валери Жалянов и постави ултиматум това да стане в рамките на същия работен ден.

От ГЕРБ реагираха заради определението за Народния съд в позицията на БСП за провеждането на Луковмарш, която позиция обаче се оказа само на Валери Жаблянов.

След "другарски съд" на "Позитано" 20 Кирил Добрев от НС на БСП заяви, че Изпълнителното бюро не подкрепя едно искане за оставката на зам.-председателя на парламента.