Смирено БСП кани премиера Бойко Борисов и транспортния министър да дойдат в НС за разглеждането на точката за концесията на летище София.

Драгомир Стойнев посочи, че левицата съвсем кротко кани министър-председателя да каже каква е необходимостта от отдаването на летището на концесия.

Московски и Свиленски си размениха удари под кръста за летище "София"

Московски и Свиленски си размениха удари под кръста за летище "София"

Московски убеден, че така летището ще се стопанисва по-добре

Социалистът се пошегува, че червените викат Борисов кротко и спокойно, защото като му говорели левите рязко той се афектирал.

По-късно депутатите излязоха в почивка 15 минути, а министърът на транспорта Ивайло Московски пристигна в парламента.

Георги Свиленски от БСП не вижда състоятелни мотиви за отдаването на концесия на летището. Да чухте някъде мотив за развитие на летище София, обърна се той към депутатите. Тази концесия била чиста продажба, по думите му.

"Даването на концесия за 47,6 години си е чиста продажба. Вашите аргументи бяха - 75% от летищата в Европа се управляват от частни оператори. У нас - над 75% от летищата са на концесия. От четирите трите са на концесия. Това сме догонили, категоричен е Свиленски.

167 милиона лева по-малко ще спечели летището от концесията. Свиленски подчерта, че летището е обект от националната сигурност. Кой ще управлява летището при военни действия и кризи, пита социалистът.

Припомняме, от БСП ще обжалват във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Министерство на транспорта да предостави информация на парламента за концесията на летище София.

Червените ще искат законови изменения, с които да се забрани отдаване на концесия на стратегическите обекти за националната сигурност.

БСП предлага със закон да се забрани концесията на летище "София"

БСП предлага със закон да се забрани концесията на летище "София"

Много предприятия в забранителен списък за концесиониране

Припомняме, идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г. Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата, с международен консултант. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните.

Ако турски концесионер вземе летище София, ще го съсипе като конкурент

Ако турски концесионер вземе летище София, ще го съсипе като конкурент

Според Елена Йончева Турция е добър съсед, но ни прави енергийно и икономически зависими, а сега и в сигурността

Това е втори опит летище "София" да се даде на концесия, след като процедурата бе спряна от служебното правителство на Румен Радев, като преди това имаше и обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.

Синдикалните организации са против отдаването на концесия с аргумент, че държавата ще е само на загуба. Според плановете с приходите от концесия трябва да се оздравят Българските държавни железници.