По всичко личи, че правителството има намерение да дари зенитно-ракетните ПВО комплекси С-300, най-новите, с които разполагаме, макар и съветско производство, на Украйна. Това съмнение изказа в кулоарите на парламента депутатът от БСП и член на Комисията по отбрана Атанас Зафиров.

"Вчера на заседанието на комисията попитах министър Тагарев вярна ли е информацията, че министерството има намерение да дари на Украйна нашите ЗРК С-300, и не получих удовлетворителен отговор. Отговорено ми бе, че това ще се каже на секретно заседание", каза той.

Припомняме, че по-рано днес Ивайло Мирчев от ПП/ДБ, също член на военната комисия, категорично отрече да става дума за даряване на комплексите С-300, а евентуално само на дефектни ракети, които украинците да използват за резервни части. Министър Тагарев също неведнъж е отричал намерения да се дават на Украйна ПВО-комплексите.

"Ако се даде въоръжението, то тогава самите комплекси ще се превърнат с безполезно желязо. Т.е. следващата стъпка ще бъде да се дадат самите комплекси", разкритикува и това намерение на управляващата "некоалиция" депутатът от БСП.

Зафиров засегна и темата с планираното строителство на "военно градче" до Ямбол, където да се помещава многонационалната бойна група на НАТО у нас, която по мирно време следва да наброява около 1500 души.

Нищо не налага в момента изграждането на подобни съоръжения, категоричен бе социалистът. "В момента личният състав е разквартируван в базата на Ново село, като нищо не пречи тази база да поеме разширението на групата, което ще е с 500 души. Просто държавата иска да изхарчи 100 милиона за една бездънна яма, очаква се строежът да завърши до 2025 година, а е възможно войната да свърши до тогава", остър бе той.

Даряваме дефектни ракети на Украйна за резервни части?

Даряваме дефектни ракети на Украйна за резервни части?

Комплексите С-300, които пазят София и ядрената централа в Козлодуй, остават