БСП застана зад БАН. В началото на днешното извънредно заседание на НС лидерът на социалистите Сергей Станишев прочете декларация от името на парламентарната група.

Като пълно безумие той определи идеята на управляващите част от институтите на академията да преминат към университетите. Ще се създаде допълнителна дивизия от безработни, смята Станишев.

От 1992 година до 2007 БАН има над 427 успешни проекта. Все повече у нас доминира политиката на мускулите и черния колан, а не на интелекта, изтъкна още лидерът на БСП.

Спрямо академията, по думите му, в момента се осъществява национално предателство. В момента правителството на ГЕРБ води антибългарска и антиевропейска политика спрямо българската наука, посочи Сергей Станишев.

Той смята, че вчерашните изказвания на премиера Бойко Борисов спрямо БАН показват, че българският министър-председател е подставено лице и изпълнява безпрекословно политиката на противопоставяне.

Припомняме, вчера, запитан дали се опасява, че Академията няма да се самозакрие, премиерът отговори „Ами да се самозакрият, омръзна ми да слушам отляво и отдясно...".

Очевидно реалният управляващ е свещената крава в правителството на ГЕРБ и бивш чиновник в Световната банка г-н Симеон Дянков, заяви Сергей Станишев.

Посягаме върху нещо жизнено важно за нацията - интелекта, допълни още той. Страната ни, според лидера на БСП, се обрича да се развива като географска територия, а не като страна на знанието и науката.