Очакваме да видим какво ще предложи България. Времето е кратко, очите на 18 млн. души от Западните Балкани са отправени към София - какво решение ще вземе. Това не е вече питане дали Северна Македония ще продължи преговорите, това е питане дали Западните Балкани имат въобще европейска перспектива.

Това заяви външният министър на РС Македония Буяр Османи на съвместната пресконференция в Скопия с неговия хърватски колега Горан Грлик Радман в отговор на журналистически въпрос защо България не вдига ветото върху началото на преговорите за еврочленство на РСМ (България дава зелена светлина на Албания - б.р.) какъв срок може да отложи това началото на преговорите с ЕС. 

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

"Преговорите с РСМ са извън правомощията на Министерство на външните работи"

Пресконференцията бе почти по времето, когато в българския парламент бяха обсъждани паметни бележки, според които има договореност от премиера Кирил Петков да бъде вдигнато ветото към РСМ още преди да бъдат установени правата на българите там и спиране на кражбата на историята ни.

Османи оцени двудневните разговори с българската делегация, водена от външния министър Теодора Генчовска миналия уикенд като една от най-добрите и като надежда за продължаване на тези разговори, но "това, което се случи с правителството в София, се случи и сега чакаме да видим какво следва, как ще продължим тези разговори", каза Османи. 

Петков потвърди - решенията за РСМ отиват директно при депутатите

Петков потвърди - решенията за РСМ отиват директно при депутатите

Той поясни, че има няколко много важни точки

Той уточни, че изявлението му за денонощните разговори се отнася за разговорите му между събота и неделя с президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски. Той ги е информирал до събота сутринта за разговорите в събота и как да продължат по-нататък в неделя.

Разбира се, че времето е кратко. Тези дни са в ръцете на България - страната, която през 2018 г. върна Западните Балкани в европейския дневен ред чрез срещата на върха в София, след което подпечата този дневен ред Загреб по време на своето председателство

Трифонов: Да не пада ветото, преди РСМ да впише българите в Конституцията

Трифонов: Да не пада ветото, преди РСМ да впише българите в Конституцията

Правата на българите в Северна Македония не търпят отлагане, настоя той

Ще бъде ли погребан отново в София този ред сега, за съжаление, ще използвам такава дума, че перспективата на Западните Балкани, очите на 18 милиона души са обърнати към София, какво решение ще вземе. Мисля, че гражданите на Република България не искат да бъдат спирачка за европейското бъдеще на 18 милиона граждани, защото това вече не е въпрос дали Северна Македония ще продължи преговорите, това е въпрос дали западната Балканите изобщо имат европейска перспектива. Надявам се, че българските политици ще се издигнат до нивото на задачата, която имат и няма да позволят да се издигне паметник в София на гроба на най-успешната политика на ЕС през последните 75 години, каквато е политиката на разширяване.

"Все още съм оптимист, че в тези бурни времена всеки ще разбере ролята си, ще поеме стратегическо лидерство и ще изпрати послание до гражданите на Западните Балкани, че са тук, в сърцето на Европа, и че един ден ще бъдат част на ЕС", каза Османи. 

Холандското правителство вече подкрепя Албания и РСМ за ЕС

Холандското правителство вече подкрепя Албания и РСМ за ЕС

Рюте преминава от ще "отслабят целия съюз" през 2018 г., до събиране на подкрепа в целия ЕС за двете страни

Запитан дали е оптимист, той отговори, че доколкото има политическа воля, има достатъчно база на проведените политическа разговори утре да бъдат завършени и да се стигне до договор.

Имаме политическа воля, готови сме да продължим веднага след тази пресконференция с разговорите. Чакаме друга страна, която да продължи тези преговори, каза Османи.

Не се очаква да вземем решение как ЕС ще се отнася към Западните Балкани, но мисля, че има достатъчно дни, има достатъчно основа, ако има политическа воля, каза дипломатично външният министър на РСМ Буяр Османи. 

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът