Бюджетът на София, възлизащ на над 2,6 млрд. лв., бе приет с 45 гласа "за" и 15 "против". План-сметката на Столична община за 2024 г. бе подкрепена от ПП-ДБ-Спаси София, ГЕРБ-СДС и отцепниците от "Възраждане". Срещу бюджета гласуваха от БСП, "Възраждане", ИТН и Карлос Контрера от ВМРО-БНД.

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет (СОС) заяви още сутринта, че няма да подкрепи бюджета на София. Лидерът на столичните социалисти Иван Таков заяви пред журналисти в градския парламент, че бюджетът на София така, както е предложен от ПП-ДБ-Спаси София, е плах, неамбициозен и не решава нито един хроничен проблем на града.

БСП има предложения за алтернативен бюджет и в него са наблегнали на общинските жилища, на здравната инфраструктура, на образователната инфраструктура, на зелената система на града, да има ваучери за храна за общинската администрация.

Според него трябва да бъдат приети в цялост предложенията на БСП в бюджета на София. Има толкова подценени пера в бюджета и има много места къде да се пипне, посочи Иван Таков.

Увеличават заплатите на работещите в сферата на детското здравеопазване в София

Увеличават заплатите на работещите в сферата на детското здравеопазване в София

Средствата ще дойдат от държавния бюджет

Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет също определи предложеният от ПП-ДБ-Спаси София бюджет като неамбициозен преди началото на заседанието. Затова формацията на Бойко Борисов ще направят предложения в бюджета и ще искат да бъдат подкрепени. В капиталовата програма на бюджета ще се види съвпадение с над 95% с бюджета на бившия кмет на София Йорданка Фандъкова, сравни общинският съветник и бивш председател на СОС Георги Георгиев.

ГЕРБ продължава да настоява вместо с над 130% да се увеличат парите на кмета на София Васил Терзиев в резерва, да стане 23 млн. лв., като 10 млн. лв. от тях да се вземат, за да се платят заплатите на медицинските сестри. Затова от групата на ГЕРБ в СОС ще внесат предложение да се коригира бюджетът на София. В бюджета има включени част от исканията на ГЕРБ - над 15 млн. лв. за здравеопазване.

Освен това от ГЕРБ-СДС се похвалиха, че са успели да спрат аферата "Южен парк". Всички имоти в Южен парк и всички останали ще бъдат изкупувани едва след като бъде направен правен анализ на имотите. Това е правило, което ще се превърне в принцип по отношение на всички изкупувания, обясни Георгиев.

Бюджетът за софийския градски транспорт за 2024 г. надхвърля 500 млн. лв.

Бюджетът за софийския градски транспорт за 2024 г. надхвърля 500 млн. лв.

Ще има пари за увеличение на заплатите на служителите

Бюджетът на София е бюджет на развитието на града, заяви общинският съветник от групата на ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев преди гласуването на бюджета на столицата.

Той обясни, че днес е важен ден в СОС, защото ще бъде гласуван един уникален бюджет - рекорден за размерите на София. За първи път има толкова демократичен бюджет и никога досега не са включвани предложения на гражданите и на опозицията, посочи Бонев, който се надява бюджетът на ПП-ДБ-Спаси за София да бъде подкрепен.

По думите му, когато държавата е в тежка политическа криза, не може да се допусне столицата на държавата да изпадне в криза, ако не бъде подкрепен бюджетът. Бонев призова партиите в СОС да проявят отговорност за града - увеличените пари за медицинските сестри, за градския транспорт, за култура, за капиталови инвестиции в града да се случат.

С бюджета на столицата се предвиждат над 100 млн. лв. се инвестират за строителство на училища и детски градини. В бюджета са предвидени средства, с които 15% се увеличават заплатите в културата, с 50% се увеличава програма култура, за да може да има повече средства за културния живот в града. Продължава програмата за ремонт и строеж на нови тротоари, както и строеж на многоетажни паркинги на метростанции.

За Васил Терзиев е изключително нужно да се вдигнат заплатите в СОС

За Васил Терзиев е изключително нужно да се вдигнат заплатите в СОС

"Не може да ти плащат недостойно и да искаш интересът за милиарди левове за София да бъде защитен"

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Андрей Зографски подчерта, че парите на софиянци ще се инвестират в общинските дружества и няма да се пълнят частни джобове, които впоследствие да съдят Столична община. Той добави още, че бюджетът на София трябвало да бъде подкрепен с аргумент, че средствата са рекордни и отиват за гражданите и развитието на града.

От своя страна в началото на сесията председателят на СОС Цветомир Петров призова бюджетът да бъде поткрепен, защото гражданите очакват това. Иинформация за изказването му беше разпространена от пресцентъра на общинския съвет

"Предстои ни най-важното заседание на общинския съвет, от което ще се види дали наистина стоим зад заявените пред избирателите приоритети. Мисля, че направихме, безпрецедентно, продължително, смислено и резултатно обсъждане на проекта представен от кмета и неговия екип", коментира той. Според Петров няма различия по повечето важни теми - детски градини, училища, обществен транспорт, здравеопазване, грижа за хората в неравностойно положение и др. По думите му всички искат още по-добро финансиране, но рамката на бюджета е толкова - над 2 млрд и половина. Цветомир Петров каза още, че администрацията се е постарала да го увеличи достатъчно в приходната част, а предложените промени били предимно по отношение на разходите.

Ваня Григорова се притеснява да не са орязани средства по бюджета за транспорта в София

Ваня Григорова се притеснява да не са орязани средства по бюджета за транспорта в София

Защото не били разписани разходите на дружествата по отделни пера

"За първи път доста от предложенията на гражданите намериха отражение в документа, който днес ще разглеждаме. Ремонт на училища, детски градини, спортни площадки, подкрепа за хората на изкуството и др.", заяви председателят на СОС. Той отбеляза също, че вчера кметът на София Васил Терзиев е успял да договори необходимото увеличение за работещите в областта на детското и училищното здравеопазване от 1 април.

Петров изреди и някои от предложенията на общински съветници за бюджета, които счита за добри и полезни - 8 млн. лева за здравеопазване, 6,5 млн. Лв. за ремонт и оборудване в общинските болници, 2 млн. лева за спорт и спортни бази, с 1,2 млн. лева да се увеличат средствата за "Топъл обяд", 158-а детска градина да влезе в допълнителния списък. Той подчерта, че ако бюджетът не бъде подкрепен това няма да се случи.

Работихте почти денонощно, правихте предложения, приемахме ги и не искам да вярвам, че с едно натискане на копчето за гласуване ще предадете себе си и още по-важното хората, на които сте обещали повече заплащане - помислете за служителите в транспорта, за здравните работници, за актьорите. Помислете за всички граждани на София, които очакват от нас зрялост и отговорност. Сигурно ще можете да обясните това и на политически си централи", призова Цветомир Петров.

Терзиев: Няма разлом в групата на ПП-ДБ-СС

Терзиев: Няма разлом в групата на ПП-ДБ-СС

Проблемът в СОС бил политически и математически

"Чух някои от вас да казват, че подкрепата на бюджета е политическа заявка. Със сигурност е такава - това е подкрепа на бюджета на софиянци. Няма нищо политическо в по-добър транспорт, няма нищо политическо в повече детски градини, училища, култура, чистота", заяви Терзиев, цитиран от БНТ.

По-късно националната телевизия информира, че бюджетът на София е приет с 45 гласа "за" и 15 "против". План-сметката на Столична община за 2024 г. е подкрепена от ПП-ДБ-Спаси София, ГЕРБ-СДС и отцепниците от "Възраждане". Срещу бюджета са гласували от БСП, "Възраждане", ИТН и Карлос Контрера от ВМРО-БНД.

Малко след началото на гласуването някои общински съветници са се оплакали, че таблетите не им работят и гласуването е спряно. Минути по-късно гласуването е започнало отново и така план-сметката е приета.

Бюджетът на София възлиза на над 2,6 млрд. лв.