Изпълнителното бюро на БСП днес заседава в Брегово, където е обявено бедствено положение заради обилното снеготопене. По принцип заседанията на ИБ на БСП се провеждат всеки вторник в столицата, след което социалистите дават редовен брифинг на партията на "Позитано" 20. Днес обаче това не се случи.

"Тук сме в Брегово, най-напред да помогнем на хората, да знаят, че не са изоставени." Това заяви лидерът на червените Корнелия Нинова. От БСП са доставили минерална вода, ще дарят и пари на пострадалите семейства. След това социалистите ще проведат разговор с кмета и общинските съветници за намирането на дългосрочно решение на проблема с наводненията в района.

Спешно аварийно укрепване е нужно на дигите във Видинско

Спешно аварийно укрепване е нужно на дигите във Видинско

След оттичането стопаните ще бъдат обезщетени

"Ще настояваме и в парламента, и пред правителството държавата да си поеме ролята, а не да прехвърля всичко на кметовете, които нямат средства да поддържат речните корита и язовирите", допълни Нинова от дигата на прелялата река Тимок.

Нинова припомни, че преди три години левицата е предлагала единен държавен орган да поеме управлението и контрола, но тогава управляващите не ги чули. "Тази инфраструктура е стратегическа за националната сигурност и сигурността на населението. Както в енергийната система, така и тук, ролята на държавата е ключова. Изтеглянето на държавата от важни за сигурността сектори, което направиха правителствата на Борисов, е голяма грешка", категорична бе Нинова.

Соцлидерът натърти и че последното такова е решението за частната охранителна дейност. "Колко аргументи им дадохме в парламента да не го правят - пак не чуха. Но най-силният аргумент е животът тук по селата в Северозапада. Почти няма необирана къща. Беднотия е. И ти да караш тези хора да си плащат за частна охрана е тежка абдикация на държавата от основните й функции. Ето затова не изпълниха предизборното си обещание във всяко село да има полицай - за да си плащат хората", категорично заяви Нинова и допълни, че правителството всъщност руши държавността.

Румен Радев чака обяснения от правителството за ЧЕЗ

Румен Радев чака обяснения от правителството за ЧЕЗ

Кой води преговори от името на българската държава и кой води преговори от името на Върбакова

Нинова коментира и намерението на президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата със сделката за активите на ЧЕЗ у нас.

Според лидера на БСП проблемите около ЧЕЗ се задълбочават, което оправдава нуждата от КСНС. Тя е категорична, че на съвета БСП отново ще изрази позицията си държавата, на пазарен принцип, да се конкурира и да изкупи дела на ЧЕЗ, а не да си партнира с фирми.

"Всеки ден излиза информация и факти, които опровергават твърденията на правителството по сделката с ЧЕЗ. От Чехия опровергават това, което казва българското правителство. Проблемът се задълбочава и не се вижда скорошното му решение. Приветствам президента за решението му да свика КСНС. Много правилна и навременна стъпка", подчерта Нинова.

Тя добави, че вече много граждани са се включили в подписката, инициирана от левицата, с която се иска разваляне на сделката за ЧЕЗ.

БСП стартира подписката за разваляне на сделката за ЧЕЗ

БСП стартира подписката за разваляне на сделката за ЧЕЗ

На територията на цялата страна